İthal elektrikli otoya yapılan vergi ayarı

Gümrük Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması’nın dışında olan ülkelerde ithal edilmiş olan elektrikli araçlara yüzdelik 10 ilave gümrük vergisi getirildiği açıkladı.

İthal elektrikli otoya yapılan vergi ayarı

Açıklanan kararın, en başta Japonya ve Çin olmak üzere Uzakdoğu’dan gelecek olan birçok farklı kulvarda elektrikli otomobilin satış fiyatını doğrudan artıracağı kesin. Kısa bir süre sonra Türkiye pazarına adımını atacak olan dünya devi olarak tanımlanan Tesla’nın Model 3’ü de  Şangay üretimli olduğu için ekstra vergiden etkilenecek.

Elektrikli araçlara yüzde 10 ilave gümrük zammı getirildi

Serbest Ticaret Anlaşması ve Gümrük Birliği kapsamının dışında kalan ABD, Japonya, Çin, Hindistan, Vietnam, Kanada gibi ülkelerden ithal edilecek olan elektrikli araçlara yüzdelik olarak 10 ilave gümrük vergisi getirildi. Konuya ilişkin olarak Cumhurbaşkanın verdiği karar, dün Resmi Gazete üzerinde yayımlandı. Yayımlanan karara ilişkin örneğin, Japonya ve Çin’den gelecek olan elektrikli araçlardan temin edilen gümrük vergisi yüzdelik olarak 20’ye çıktı.

İthal elektrikli otoya yapılan vergi ayarı

Alınan karar; EFTA (İsviçre, İzlanda, Norveç ve Liechtenstein), Avrupa Birliği (AB)  ve Serbest Ticaret Anlaşması yapılmış olan (İsrail, Birleşik Krallık, Fas, Tunus, Güney Kore gibi 21 ülke) ülkelerden ithal edilmiş elektrikli araçları etkilemeyecek. Lakin, en başta Japonya ve Çin olmak üzere ABD, Vietnam, Hindistan gibi ülkelerden Türkiye’ye gelecek olan elektrikli araçların fiyatları değişime uğrayacak. Uzmanların söylemlerine göre, bu araçlar doğrudan olarak yüzde 10 daha yüksek fiyattan satışa çıkartılacak. Bunun yanı sıra, kısa bir süre sonra Türkiye pazarına girecek olan Tesla’nın rekabetçi otomobili Model 3’ün fiyatlandırması da üretiminin Şangay’da gerçekleşmesi nedeni ile artacak.

Togg bu durumdan etkilenecek mi?

Konu ile ilgili görüşlerini almış olduğunuz sektör yetkilileri, özellikle de 2022 yılının sonunda ve 2023’te, ağırlıkla Japon ve Çin olmak üzere birçok farklı elektrikli otomobilin Türkiye pazarına gireceğini ve satışa çıkacağını tekrardan hatırlattı. Uzmanlar, alınmış olan bu kararın Uzakdoğu’dan gelecek  olan markaların Türkiye pazarındaki rekabetçiliğini etkileyebileceğini aktarırken, “Özellikle de Çin elektrikli araçlar alanında çok başarılı bir şekilde uzun yıllardır çalışmalarını sürdürüyor. Düşük maliyetli elektrikli araçlar ile pazarları domine edebiliyorlar. Dolayısı ile, Çin’den gelecek olan araçlardan artık yüzde 20 vergi temin edilecek olması Türkiye pazarındaki rekabetçiliklerini büyük oranda etkileyecektir. Tabi ki, bahsedilen bu durumu doğrudan bir şekilde Togg’a bağlamak doğru değil. Ancak uzun vadede baktığımız zaman Togg için özellikle de iç pazarda avantaj sağlayabilir” yorumunu aktardı.

Etiketler