İsviçre Merkez Bankası faizi artırdı! Bu son olacak..

İsviçre Merkez Bankası, para politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 0,50 seviyesine çıkardı. Bankadan yapılan açıklama ile son 8 yıldır süren agresif faiz artışlarına artık son verildi.

İsviçre Merkez Bankası faizi artırdı! Bu son olacak..

Yüksek enflasyona karşı merkez bankaları faiz kararlarında artışa giderken, FED'in öncülük ettiği agresif faiz kararına İsviçre Merkez Bankası da katıldı. Banka, son zamanlarda artırılan faiz kararını durdurma yönelik açıklamalarda bulundu.

Avrupa Merkez Bankası'nın izinden girmeye karar veren İsveç Merkez Bankası negatif faiz artışına son verdiğini açıkladı. Banka son olarak faiz kararını beklentilere paralel olarak 75 baz puan seviyesinde artırdı ve yüzde eski 0,25 seviyesinden yüzde 0.50 seviyesine çıkardı. 

Ülkedeki para politika faizi son 8 yıl boyunca yüzde eksi 0,75 seviyesinde kalmıştı. Bunun ardından yüksek enflasyona karşı haziran ayında yüzde eksi 0,25 seviyesine yükseltilmişti. 

İsviçre Merkez Bankası faizi artırdı! Bu son olacak.. - Resim : 1

Gerektiği zaman tekrar faiz artışı yapılabilir

İsviçre Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, uzun vadede fiyat istikrarını korumak adına faiz artışlarının tekrar görülebileceği vurgulandı. Ülkedeki 2022 yılı enflasyon beklentisi ise yüzde 2,8 seviyesinden yüzde 3 seviyesine çıkarıldı. 2023 yılındaki beklenti ise yüzde 1,9 seviyesinden yüzde 2,4 seviyesine çıkarılırken, 2024 yılında  bu beklenti yüzde 1,7 olarak güncellendi.

İsveç Merkez Bankası'nın faiz artırma kararı sonrasında ülkedeki 2 yıllık tahvil faizi yüzde 1.219 seviyesine çıkarılırken, 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 1.3370 seviyesine çıkarıldı.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com