İsveç Merkez Bankası'ndan sert faiz kararı! Son 11 yılın..

Bu hafta merkez bankalarının faiz kararları ön plana çıkarken İsveç Merkez Bankası politika faizini 1 puan artışla yüzde 1,75 seviyesine çıkararak beklentileri geride bıraktı.

İsveç Merkez Bankası'ndan sert faiz kararı! Son 11 yılın..

Küresel piyasalarda merkez bankaların agresif faiz artışları devam ederken İsveç Merkez Bankası beklentilerin üzerinde sıkılaşmaya gitti ve uzun vadede sıkılaşmanın devam edeceği sinyali verildi.

İsveç Merkez Bankası  politika faizini 1 puan arttırdı

Genel olarak yüksek faiz artışlarının yaşanacağı ve piyasanın yön bulacağı bu haftada, ilk olarak İsveç Merkez Bankası faiz kararını artırdı. Riksbank, politika faizini 1 puan artışla yüzde 1,75 seviyesine çıkardı. Beklenti ise faizin yüzde 1,50 seviyesine çıkarılacağı yönündeydi.

İsveç Merkez Bankası'ndan sert faiz kararı! Son 11 yılın.. - Resim : 1

Politika faizi 11 yılın en yüksek seviyesinde

İsveç Merkez Bankası Riksbank'ın bekleneni aşan yüzde 1 puanlık faiz artırımı, Kasım 1992'den beri olan en büyük faiz artırımı olarak gerçekleşti.

Ülkede son faiz artışıyla birlikte politika faizi son 11 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bununla beraber son zamanlarda enflasyonun zirve yaptığı ülkede, son verilere göre yıllık enflasyon yüzde 9,8 ile 1991 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler