İsveç kendi dijital parasını çıkarmak için hazırlanıyor

İsveç Merkez Bankası Başkanı Stefan Ingves, 5 sene içerisinde kendi dijital merkez bankası parasını çıkarmak için çalışmalara başladıklarını açıkladı.

İsveç kendi dijital parasını çıkarmak için hazırlanıyor

İsveç Merkez Bankası Başkanı Ingves, perşembe günü yaptığı açıklamalarında konuyla ilgili ilk kez bir zaman dilimi verip, e-krona'nın önümüzdeki beş sene içinde hazır olabileceğini duyurdu.

Merkez Bankası verilerine göre İsveç'te ödeme işlemlerinin yüzde 10’undan daha azının nakit olarak yapıldığını gösteriyor.Bu yüzden İsveç dünyada nakit kullanımının en az olduğu ülkelerden birisi.

İsviçre Merkez Bankası, dijital merkez bankası parası çalışmalarını 2018’de başlatmıştı. Ülkedeki ar-ge çalışmalarının, 2022 yılının başına kadar sürmesi bekleniyor.İsveç Merkez Bankası Başkanı, şimdiye kadar yapılan çalışmaları hız bakımından “başarılı” bulduğunu söyledi.Başkan Ingves, e-krona için beş senelik bir sürenin, gerçekçi bir hedef olduğu ifade etti. İsveç’te geliştirilecek dijital para, parlamentonun onayına tabi olacak.

Avrupa Merkez Bankası, çarşamba günü CBDC’lerle ilgili yaptığı kamuoyu araştırmasının sonuçlarını yayımladı. İsveç, 2022 yılında buna benzer bir uygulamayı daha kapsamlı olarak kendi yapmayı planlıyor.

İsveç Merkez Bankası, yeni CBDC teknolojisinin daha fazla araştırılması gerektiğini ve ölçeklenebilirliğin büyük bir darboğaz oluşturduğunu söyledi.Yapılan testlerde e-krona pilotunun birinci aşamasında çözüm ve kamu alımlarında yapılan performans gereksinimlerini karşıladı. Ancak bu, sınırlı bir test ortamında gerçekleşti ve yeni teknolojinin perakende ödemeleri büyük ölçekte yönetme kapasitesinin araştırılması ve daha fazla test edilmesi gerekiyor.

Etiketler