İnteraktif Vergi Dairesi Nedir?

Tüm bakanlıkların, devlet dairelerinin internet sitesi olmasının yanı sıra hemen her işi internet üzerinden çözmenize imkan tanınmaktadır. Özellikler vergi işlerinizde sizlere yardımcı olan İnteraktif vergi dairesi nedir?

İnteraktif Vergi Dairesi Nedir?

Günümüzde internet kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber hemen her iş internet üzerinden çözülmeye başlanmıştır. Tüm bakanlıkların, devlet dairelerinin internet sitesi olmasının yanı sıra hemen her işi internet üzerinden çözmenize imkan tanınmaktadır. Özellikler vergi işlerinizde sizlere yardımcı olan İnteraktif vergi dairesi nedir?

Teknolojinin gelişmesiyle beraber önceden saatlerce uğraşarak yaptığınız pek çok işlemi kısa süre içerisinde internet üzerinden halledebileceksiniz. Saatlerce sıra bekleyerek kaybettiğiniz zamandan tasarruf edeceğiniz gibi aynı zamanda borçlarınızı da takip edebileceksiniz. Peki, İnteraktif vergi dairesi nedir? İnteraktif vergi dairesine nasıl girilir? İnteraktif vergi dairesi nasıl kullanılır? Tüm bu soruların cevabı yazımızda yer alıyor.

İnteraktif Vergi Dairesi Nedir?

İnteraktif Vergi Dairesi sizin adınıza olan borçların durumunu sorgulamanıza imkan tanıyan, var olan borçlarınızı da farklı yöntemler sunarak ödemenize imkan tanıyan bir platformdur. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kurulmuş olan bu platformun yönetimini de yine Gelir İdaresi Başkanlığı yapmaktadır.

İnteraktif vergi dairesi

İnteraktif Vergi Dairesine Nasıl Girilir?

İnteraktif Vergi Dairesine Nasıl Girilir? İlinizde bulunan vergi dairelerine fiziki olarak gittiğinizde tüm gününüzü ayırdığınızı söylesek yanlış olmayacaktır. Fiziki olarak vergi dairelerine gitmenin getirdiği zaman kaybını en aza indireceğiniz İnteraktif Vergi Dairesi her türlü borç sorgulama ve borcunuzu ödeme işlemini yapmanıza imkan tanır. Fakat bu platformu kullanmak için öncelikle kendinize ait bir hesap açmanız gerekir. İnteraktif Vergi Dairesi sitesi intvrg.gib.gov.tr olarak karşımıza çıkıyor

Kullanıcı kodu ve Şifre ile Giriş

İnteraktif Vergi Dairesine giriş yöntemlerinden ilki kullanıcı kodu ve şifresiyle giriştir. Kendinize ait bir hesap açtıktan sonra kolaylıkla giriş yapabilirsiniz.

T.C Kimlik Numarası ile Giriş

İnternet vergi dairesi giriş yöntemlerinden biri de T.C Kimlik Numarası ile giriştir. T.C Kimlik numarası, doğum tarihiniz, anne kızlık soyadı ve yakın akrabalarınızdan birinin T.C Kimlik Numarası ile giriş yapabilirsiniz.

E-Devlet Şifresi İle Giriş

Özellikle e-devlet üzerinden giriş yapmaya imkan tanıyan İnteraktif Vergi Dairesi sayesinde siz de hali hazırda olan borçlarınızı öğrenebilir ve ödemesini kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Yukarıda yer alan yöntemlerin yanı sıra herhangi bir şifre girmeden de işlem yapma imkanınız bulunuyor.

İnteraktif Vergi Dairesi Ne İşe Yarar?

İnteraktif Vergi Dairesi Ne İşe Yarar? Sorusu siteye girecek olan kişiler tarafından sorgulanmaktadır. İnternet vergi dairesi üzerinden siz de borç sorgulaması yapabilir, 2000 yılından sonra yaptığınız her işlemle ilgili tahsilat, tahakkuk ve vadesi gelmeyen borç bilgilerini sorgulayabilir, yurt dışı yasağı bilgilerini sorgulayabilir, Gümrük çıkış beyannameleri tescil numarası, gümrük idaresi kapanma bilgilerini kolaylıkla sorgulayabilirsiniz.

İnternet Vergi Dairesi

İnteraktif Vergi Dairesinde hangi işlemler yapılır?

İnteraktif Vergi Dairesinde yapacağınız işlemler giriş yapma şeklinize göre değişir. Kullanıcı kodu ve şifresiyle hesabınıza giriş yaptığınızda:

  • e-Beyanname
  • Bilgi Girişi
  • Dilekçeler
  • Sorgulamalar
  • KDV İade Talebi Listelerini Gönderme
  • Gelir-Kurumlar Vergisi İade Talebi Girişi (GEKSİS) Kılavuzu

TC Kimlik Numaranızı giriş yaptığınızda:

  • Borç Ödeme İşlemleri
  • Motorlu Taşıtlar
  • Borç Sorgulama
  • Kira Beyannamesi
  • İhbar İşlemleri

E-devlet ile giriş yaptığınızda:

  • Borç Ödeme İşlemleri
  • Motorlu Taşıtlar
  • Borç Sorgulama
  • Kira Beyannamesi
  • İhbar İşlemleri

İnternet Vergi Dairesi Şifre Nasıl Alınır?

İnternet vergi dairesi şifre almak için öncelikle tüzel kişi mi yoksa gerçek kişi adına mı hesap açacağınıza karar verin. Eğer Tüzel kişi olarak kayıt olacaksanız kayıt işlemini yapmadan önce İnteraktif Vergi Dairesine girerek orada yer alan internet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formunu doldurun. Formu doldurduktan sonra altta yer alan beyan metnini imzalayın. Eğer gerçek kişi olarak kayıt yaptıracaksanız yine İnteraktif vergi dairesine girdikten sonra İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formunu doldurduktan sonra Beyan metnini imzalayın. Daha sonra bağlı olduğunuz vergi dairesine gitmeniz gerekiyor. Gidememe durumunuz halinde noterden vekaletname alarak başka birinin sizin yerinize işlem yapmasını sağlayabilirsiniz. Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra zarftan çıkan kullanıcı adınızı ve şifrenizi girerek İnternet Vergi Dairesi üzerinden işlemlerinizi kolay bir şekilde yapabilirsiniz.