İngiltere yatırımcılarının yeni stratejisi belli oldu!

Kovid-19 salgınından sonra normalleşme hızının en yüksek olduğu ülkeler arasında İngiltere yer alıyor. Yüksek enflasyona dayalı endişeye karşı yatırımcılar 'bekle-gör' politikasını izlemeye karar verdi.

İngiltere yatırımcılarının yeni stratejisi belli oldu!

İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) ağustos ayının başında son 27 yılın en sert faiz artırımını yapmasının ardından sterlin bu ayın başından bu yana dolar kurunun karşısında yaklaşık yüzde 4 seviyesinde değer kaybetti. İngiliz sterlini 1,18 seviyelerinde işlem görüyor.

Merkez Bankası'ndan gelen faiz artışına rağmen, İngiliz sterlini güç kaybetmeye devam ediyor. Bunun ardından İngiltere ekonomisine dayalı endişeler gittikçe artmaya başladı.

Yatırımcıların İngiltere'ye karşı çekimser durmasının nedenleri arasında, yüksek enflasyon ve yükselen fiyatların halkın harcamalarının üzerinde artan baskısı olduğu düşünülüyor. Bununla beraber resesyon endişeleri ise iş gücünü olumsuz yönde etkilemekte.

İngiltere yatırımcılarının yeni stratejisi belli oldu! - Resim : 1

İngiltere'de enflasyon son zamanların zirvesinde

İngiltere'de gittikçe yükselen enflasyon yatırımcıları ve ülkeyi endişelendirmeye devam ederken, Ülkede enflasyon seviyesi Temmuz 2022'de yüzde 10,1 oranıyla son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Ülkede son 70 yılın içerisinde yüzde 10 seviyesinin üstünü sadece dört kez aşıldığı görülmüş olması yatırımcılar  ve piyasalar tarafından yüzde 10 seviyesinin ne kadar önemli olduğu aşikar.

İngiltere Merkez Bankası'nın tutanaklarında, ülkede enflasyon seviyesinin 2022 yılının  ekim ayında yüzde 13,3 seviyesi ile zirveye ulaşması bekleniyor. 2022 yılının son çeyreğine ilişkin beklentiler resesyona girmesi yönünde.

İngiltere yatırımcılarının yeni stratejisi belli oldu! - Resim : 2

'Enflasyonla mücadelede en iyi yol para politikasıdır'

İngiltere’de iktidardaki Muhafazakar Parti’nin liderliği için en güçlü aday konumunda bulunan Dışişleri Bakanı Liz Truss, “Enflasyonla başa çıkmanın en iyi yolu para politikasıdır. Söylediğim şey, gelecekte enflasyonu kontrol etmede dünyanın en etkili merkez bankalarından bazılarıyla eşleşmesini sağlamak için İngiltere Merkez Bankası'nın yetkisini (enflasyon hedefini) değiştirmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.

İngiltere yatırımcılarının yeni stratejisi belli oldu! - Resim : 3

İngiltere bu yılın son çeyreğinde resesyon bekliyor

İngiltere'de ekonomik durgunluğun başladığını her seferinde vurgulayan piyasa uzmanları ve yatırımcılar arasına İngiltere Merkez Bankası da katıldı.

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi'nin verilerine göre ekonomi, 2022 yılının ikinci çeyreğinde ilk çeyreğe kıyasla yüzde 0,1 seviyesinde daralma gösterdi. Öte yandan ilk çeyrekte ekonomi yüzde 0,8 seviyesinde büyüme kaydetmişti. 

Analistler, 2022 yılının ikinci çeyreğinde ekonomik sıkıntılara neden olanlar arasında hayat pahalılığı nedeniyle hane halkının harcamalarının kısıtlanması olduğunu düşünüyor.

Bununla beraber ülke ekonomisinin 2022 yılının son çeyreğinde resesyona gireceği ve beş çeyrek boyunca resesyonda kalması bekleniyor. 

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Alış 40.5307
Satış 40.5409
Değişim 0.0197%
Son Değer 40.5358
En yüksek 40.6307
En düşük 40.3901
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler