İngiltere Merkez Bankasından faiz beklentisi! Ortalık faiz beklentisiyle karışacak

İngiltere’de resesyon endişesi piyasalara yön vermeye devam ediyor. Dünya ticaretini olumsuz yönde etkileyen resesyon beklentileri aynı zamanda merkez bankaların faiz kararını da büyük ölçüde etkiliyor.

İngiltere Merkez Bankasından faiz beklentisi! Ortalık faiz beklentisiyle karışacak

İngiltere’de resesyon endişesi piyasalara yön vermeye devam ediyor. Dünya ticaretini olumsuz yönde etkileyen resesyon beklentileri aynı zamanda merkez bankaların faiz kararını da büyük ölçüde etkiliyor. ABD’den sonra son olarak İngiltere Merkez Bankası’nda da faiz beklentileri hızlı bir şekilde yükselişe geçti. İngiltere Merkez Bankası’nın geçtiğimiz ay gerçekleştiği faiz artışı ise son yılların en sert artışı olarak kaydedildi.


Dünya geneli artan baskılamanın merkez bankası kararlarını da direkt olarak etkilediği görülmektedir. Avrupa ticaretinde büyük bir öneme sahip olan İngiltere’de yeni açıklanacak faiz kararı bekleniyor. Birçok analiste göre yükselmesi beklenen faizin oranı ise analistlere göre farklılık gösteriyor.

İngiltere Merkez Bankası

Son 14 yılın en sert faiz artışı yolda

İngiltere Merkez Bankası başkan yardımcısı Dave Ramsden tarafından yapılan açıklama gelecek faiz kararına ilişkin önemli bir yön veriyor. Başkan yardımcısı tarafından açıklanan bilgilere göre mevcut banka faizlerinin son 14 yılın en yüksek seviyesinden daha yüksek seviyelere çekilebileceğinin muhtemel olduğu belirtildi.


Covid-19 pandemisinin ekonomilere etkileri sürerken faizleri arttırmaya başlayan merkez bankaları uzun vadeli çıkış planları yapıyor. İngiltere Merkez Bankası’nın önümüzdeki haftalarda açıklayacağı faiz kararı birçok analist tarafından tahmin edilmeye başlandı. Ortalama tahminlere göre 75 baz puan faiz artışının beklendiği İngiltere’de yükselen enflasyon da kararlarda etkili oluyor. Ekonomik açıdan resesyon beklentilerinin devam etmesiyle faiz artışlarının daha da sertleşmesi muhtemel etkiler arasında yer alıyor.
Tüm dünyada tırmanan enflasyon aynı zamanda merkez bankalarının kararlarını da etkiliyor. Yukarı yönlü faiz ve enflasyon tüketiciler üzerinde de büyük bir baskı oluşturmaktadır. Birçok analiste göre bu yükselişin 2022 yılı boyunca devam etmesi ve 2023’de durağan görünümün ardından düşüş yaşanması bekleniyor.


Faiz artışına kesin gözüyle bakılıyor

Faiz kararının beklendiği İngiltere’de piyasalar şimdiden fiyatlamaya başladı. İlerleyen süreçte açıklanacak olan faiz kararına ilişkin merkez başkanı yardımcısı Ramsden açıklamalarda bulundu. Faiz artışının zorunlu olarak gerçekleşmesi gerektiğini vurgulayan başkan yardımcısı bu durumu birçok sebebe bağladı. Artan resesyon baskısı, enflasyon ve işsizlik rakamları bu alanda faiz artışının zorunlu olabileceğine işaret ediyor.


2022 yılının başlamasıyla birlikte faiz arttırım kararı alan merkez bankaları bu alanda sıkılaştırma politikaları izlemeye devam ediyor. Birçok merkez bankası para birimlerini korumak adına faiz arttırma kararı almaktadır. Küresel olarak artan enflasyon sonrasında hızla çıkış için planlamalar yapan merkez bankaları ilk olarak faiz silahını kullanmaya başladı.
Göstergelerin büyük bir önem arz ettiğini belirten başkan yardımcısı bir sonraki toplantıda verileri başkan sunacağını açıkladı. Ülke içerisindeki ekonomik göstergelerin zorunlu bir şekilde faiz artışının yapılması gerektiğini gösterdiği biliniyor.
 

Etiketler