İngiltere Merkez Bankası ve Maliye Bakanı baskı altında!

Yapılan son açıklamaların ardından dünyanın genelinde olduğu gibi İngiltere'de de enflasyonun arttığı tespit edildi. Yaşanılan artış son 30 yılın zirvesine çıkarken, İngiltere Merkez Bankası ve İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak'ın nasıl bir yol çizeceği merak ediliyor!

İngiltere Merkez Bankası ve Maliye Bakanı baskı altında!

İngiltere'de açıklanan son enflasyon verilerine göre Mart ayında yaşanılan enflasyon oranı yüzde 7 olarak gösterildi. 1992 yılından bu yana en yüksek seviyelerine ulaşan enflasyon göstergesi, İngiltere'de yapılan tahminleri alt üst ederek son 30 yılın zirvesine çıktı.

Yıllık enflasyonun geçtiğimiz ay itibarıyla yüzde 7 seviyelerine ulaşmasının ardından geçtiğimiz aylarla ilgili kıyaslar yapıldı. Şubat ayında enflasyon oranını yüzde 6,2 olarak gözükmesinin ardından artan artışı araştıran İngiliz ekonomistler, yaşanılan enflasyondan en çok etkilenen alanın ise enerji olduğunu belirtti. Ülkede yaşanılan enflasyon aylık bazda bakılırsa yüzde 1,1'lik artış sağlarken, yaşanılan artış ise rekor kırdı. Analistler ve ekonomistler tarafından beklentiler ise yüzde 0,8'lik bir artış olacağı yönündeydi.

Yüksek enflasyon nedeniyle baskı altında!

Enerji tavan fiyatlarında alınan yüzde 54'lük zammın hayata geçmesiyle enflasyonun gelecek aylarda İngiltere'de de artışını sürdürmesi bekleniyor. Geçmiş dönem verilerine bakıldığında son altı ayın enflasyon sonuçlarının düzenli olarak artış gösterdiği anlaşılırken, altı aylık süreçte beklentilerin yaşanan enflasyondan hep düşük olduğu gözlemlendi. Tahminleri yok sayan enflasyon ivmesinin gelecek ayda da aynı oranda artması bekleniyor.

Görülen olumsuz sonuçların ardından İngiltere Merkez Bankası ise Mayıs ayında 4. kez üst üste faiz artırımı yapmayı hedefliyor. Merkez Bankası tarafından yapılan tahminlerde Nisan ayının enflasyon tahmini ise yüzde 8 olarak gözüküyor. Tüm bu gelişmeler sonucunda İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, toplum tarafından baskı altına alınarak, yeni ve ciddi yaptırımlar planlıyor.