İngiltere Merkez Bankası faiz artırımına gitti!

İngiltere Merkez Bankası artan enflasyon ve fiyat endekslerini kontrol altında tutabilmek adına sancılı geçen süreci dizginleyebilmek için faiz artırım kararına gittiğini açıkladı.

İngiltere Merkez Bankası faiz artırımına gitti!

Merkez Bankası faiz artırımı 

İngiltere Merkez Bankası, çok gergin geçen Para Politikasının son toplantısında faiz kararını verdi. İngiltere Merkez Bankası, politika faizi kararını 9 üyenin katıldığı oylama ile tamamladı. Yapılan oylamada 4 PPK üyesinin faizi 50 baz puan artırmak istediği görülürken, 5 üyenin ise 25 baz puan artırmak istemesinin ardından oy çoğunluğu ile yüzde 0.25 ve 25 baz puan faiz artırımına gitti. 

Faiz daha fazla artış göstermeli!

Para Politikası Komitesi üyeleri, Haskel, Mann ve Sounders, İngiltere Merkez Bankasının faizleri 50 baz puan artırması gerektiğine kanaat getirmiş ve bu yönde oy kullandı. Fakat karşı oy olarak 1 kişi fazlasıyla 25 baz puan artış görmek isteyen üyelerin isteği gerçekleşti. 

Ayrıca Para Politikası Komitesi üyelerinin tamamının oyları ile 875 milyar İngiliz Sterlin'i karşılığındaki devlet tahvili portföyünün itfası gelen ana para ödemelerine yönlendirilmesine karar verildi. Son olarak yine 9 oy ile tahvil alımlarında azalmaya karar verildiği görüldü. 

İngiltere'de enflasyon son yılların rekor seviyesinde yükseliş göstermiş ve tüketici bazlı fiyatlar kontrol dışı yükselişine müdahale etmek için bu kararların alındığı dile getirildi. Bank Of England, 20 milyar İngiliz Sterlini karşılığında şirketlerin tahvillerinin alımlarının ise sıfırlanmasına 9'da 9 oy ile karar verdiğini duyurdu.

Şimdiye kadar alınan ve portföye eklenen hiç bir tahvilin satışını ise 2023 yılına kadar gerçekleştirmeyeceğine dair de garanti verildiği açıklamalar arasında yer alıyor.

Piyasada beklentileri karşılayan bu faiz artırımının ardından Sterlin değer kazandı. Sadece TL karşısında değil Euro, Dolar ve diğer para birimleri karşısında da değer kazandığı gözlemlendi.