İngiltere Merkez Bankası başkanı yüksek enflasyona karşı endişeli

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Bailey, ülkede enflasyonun bankanın yüzde 2 hedef seviyesinin üzerinde seyretmesinin son derece endişe verici olduğunu belirtti.

İngiltere Merkez Bankası başkanı yüksek enflasyona karşı endişeli

Bailey, İngiliz The Yorkshire Post gazetesine verdiği röportajda, enflasyondaki artışın kalıcı hale gelmesinin engellenmesi için çalışacaklarına dikkat çekerek, ''Elimizde son derece hassas ve zorlu bir iş var. Bunun kalıcı bir hale gelmesini, ki gerçekleşmesi durumunda açık bir bir şekilde çok zarar verici olur, önlemek zorundayız.'' ifadelerine yer verdi.

Bailey, ''Açık bir şekilde hedefin üzerinde olan enflasyona yönelik endişelerim var. Maalesef eğer beklentilerimize bakarsanız, korkarım ki enflasyon daha da yükselecek.'' değerlendirmesini yaptı.

''Bazı çok büyük ve istenmeyen fiyat değişimleri var.'' diyen Bailey, enerji piyasasındaki gelişmelerin bankanın enflasyona yönelik tahminlerinin daha uzun süreli olabileceğine işaret ettiğini belirtti.

Bailey açıklamasında, ''Şimdi ve gelecek zaman arasında çok şey olabilir. Bu yüzde spekülasyon yapmayacağım. Fakat şu anda, ileriyle dönük eğri enflasyonun daha yüksek olacağına işaret ediyor. Bu, enflasyonun kalıcılığını gösterir, bu sebeple geçicilik daha uzun sürer.'' yorumunu yaptı.

Uzmanlara göre, piyasalar İngiltere Merkez Bankasının yükselen enflasyon karşısında bu yılın sonuna kadar en az bir faiz artışına gitme ihtimalini ortalama yüzde 90 olarak fiyatlıyor.

İngiltere'de TÜFE bu yılın ağustos ayında yıllık bazda yüzde 3,2 artışla 2012 yılının mart ayından bu yana en hızlı artışını kaydetmişti.

İngiltere Merkez Bankası, yüzde 2 hedef düzeyini ikiye katlayarak bu yılın sonunda enflasyonun yüzde 4'e ulaşacağını, 2022 ve 2023 yıllarında ise gerileyeceğini öngörüyor.

Etiketler