IIF: Gelişen piyasalarda cari açık sorunu azaldı

IIF: Gelişen piyasalarda cari açık sorunu azaldı ancak özel tüketim artarsa risk oluşur.

IIF: Gelişen piyasalarda cari açık sorunu azaldı

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından hazırlanan raporda gelişen piyasalarda cari açık sorunlarının mevcut ortamda ya çok küçük ölçekli olduğu ya da hiç görülmediği belirtildi.

Yakın vadede cari açıkların küçük olması nedeniyle ABD tahvil faizlerinde yaşanacak yükselişe karşı gelişen piyasaların dirençli olabilecekleri yorumunu yapan kurum, "Bu durum 2013 yılındaki varlık alımlarının azaltılması gerilimi ortamına göre önemli bir farklılık anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

IIF bununla birlikte mali açıkların ise birçok gelişen ülkede tarihi yüksek seviyelerde olduğuna dikkat çekti: "Düşük cari açık ve yüksek mali açık genel olarak alışılmadık şekilde yüksek durumda bulunan özel tasarruflardan kaynaklanıyor." dedi.

Kuruluş, mali ayarlamaların yavaş kaldığı ve özel tüketimin hızla arttığı bir ortamda, gelişen ülkelerde kayda değer ikiz açıklar dönemi olabileceğini belirtti. İkiz açık, ülkenin hem cari işlemler hem de bütçe dengesinde açık verdiği durumu ifade ediyor.

IIF, ikiz açık riskinin özellikle Güney Afrika ve Hindistan gibi ülkeler açısından önemli oranda bulunduğunu da aktardı.

Etiketler