Hisse senetlerinde ilgi artıyor mu?

Borsa İstanbul'da 2022 yılı başından bu zamana kadar bankacılık endeksi yüzde 60 seviyesinde artış gösterdi. Geçtiğimiz son üç yıla bakıldığında da sana hisselerin gösterdiği performans oldukça başarılı.

Hisse senetlerinde ilgi artıyor mu?

Borsa İstanbul'da işlemleri gerçekleştirilen hisseler üzerinde oldukça yoğun bir ilgi söz konusu. Şirketlere yapılan yatırımlarda hangi fırsatlar var? BIST 100 endeksi seviyesinde kritik olan sınırlar nelerdir?

Her geçen gün hisselere olan ilgi ve yakınlık artış gösteriyor. Kişiler pandemi döneminde elde edilen zamanı hisseleri araştırarak veya işlem gerçekleştirerek geçirdi. Bu dönemde trend olan hisse senetleri hız kesmeden ilgi görmeye devam ediyor. MMK tarafından açıklanan verilere göre, yatırım yapanların son bir yılda 130 bin seviyesindeyken, son üç yıl baz alındığında ise 1.3 milyon seviyesinde artış gösterdi. Pandemi sonrası yükselişte olan yatırımlar şimdi ise yüksek enflasyona karşı tasarrufları korumak amacıyla öp planda tutuluyor.

Hisse senetlerinde ilgi artıyor mu? - Resim : 1

İyi şirketler yatırımcıların yüzünü güldürüyor

Türk Lirası'nın döviz kurlarına geçişine son vermek için KKM uygulaması döviz yatırımcıları tarafından olumlu karşılandı. Döviz kurları olmayan kişilerin yüzünü pek güldürmese de yüksek enflasyona karşı mücadelede isteklere tam olarak cevap verememekte. Böylelikle kişiler hisse senetlerine daha fazla ilgi göstermeye başladı. Borsada işlemlerin uzun vadeli olduğunu düşünmek mantıklı olurken geçmiş zamanda borsada büyüyen, iyi yönetilen, düzenli temettü ödeyen şirketler yatırımcılarını üzmüyor.

Geride kalan bankacılık hisseleri yükselişte

Son zamanlarda yaşanan gelişmelerle bankacılık hisseleri yükselişe geçti. BIST 100 endeksi 2022 yılının başından bu yana yüzde 55 seviyesine yakın yükselme kaydetti. Bununla beraber Bankacılık Endeksi ise yüzde 60 seviyesinde endeksin üzerinde getiri sağlamış oldu. Son olarak Sınai Endeksi ise yüzde 40 seviyesinde endeksin gerisinde kalmış durumda. Son yıllara bakıldığında ise sınai sektör hisseleri getiri anlamında bankalarla arasındaki farkı açtığı görülmekte. Bankacılık hisseleri geri de kalsa da zaman geçtikçe bu arayı kapatıyor.

Hisse senetlerinde ilgi artıyor mu? - Resim : 2

Yatırım yaparken dikkat edilecek adımlar

Borsa İstanbul'da gerçekleştirilmek isteyen işlemler için popüler olan hareketlerin hangi sektörleri öne çıkardığına dikkat etmek oldukça önemli. Yalnızca bir sektör değil de birkaç sektör takip edilmeli. Yatırım yaparken dikkat edilmesi gereken adımlar şirketlerin tutumu, büyümeye devam etmesi, kârının yüksek olmasıdır. Kısa vadede yatırımların kazanç getirmesi yerine uzun vadede kazanç sağlamayı beklemek zarar ihtimalini oldukça düşürmekte. Bununla beraber işlem hareketliliği karşısında sakin olmak avantaj kazandıracaktır.

BIST 100 endeksinde kritik olan sınırlar

Geçtiğimiz haftalarda başlayan BIST 100 endeksinde yükseliş trendi devam ediyor. Bununla beraber geçen hafta en önemli direnç noktası 2.797 puan seviyesinin üzerinde gelmesi ile oldukça pozitif kapanma gerçekleştirdi. BIST 100 endeksi daha önceki kapanışı destek seviyesine getirmeye çalışacak ve başarılı olduğu sürece hareketin yönü yukarı bakacaktır. BIST 100 endeksinde destek konumu ise bu haftada 2.784 puan seviyesine denk geliyor. Her ihtimal düşünüldüğünde destek noktasının altında olması durumunda 2.350-2.400 puan seviyelerine kadar gerileme gösterebilir.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Alış
Satış
Değişim -17.62%
Son Değer 9530.47
En yüksek 9716.94
En düşük 9503.64
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler