Herkese para veriliyor! Destek paketinde neler var?

Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmasıyla beraber yeni Torba Yasa Maddeleri gündeme geldi. Peki Destek paketinde neler var?

Herkese para veriliyor! Destek paketinde neler var?

Milyonlarca kişi tarafından araştırılan Yeni Torba Yasa’da neler var? Destek paketinde neler var? Sorusunu araştırmaya başladı. Ak Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş konuyla ilgili merak edilenleri açıkladı. İşte, destek paketiyle ilgili merak edilenler…

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren Torba Kanun Teklifi ile ilgili açıklamalar yapıldı. Torba Yasasının ilk 40 maddesi Dar Gelirliye Destek Paketini içermektedir. Bu paket içinde KYK borçlarının silinmesi, icra takibi, elektrik ve doğalgaz desteği, tıp öğrencilerine destek, engelli aylıkları ve sosyal yardım düzenlemesi gibi maddeler bulunuyor. Konuyla ilgili Mustafa Elitaş tarafından açıklama yapıldı. Peki, Torba Yasa maddeleri neler?

Destek paketinde neler var?

TBMM’ye sunulan 100 maddeden oluşan torba yasa teklifi ikiye bölündü. 52 maddeden oluşan torba kanun teklifine son anda maske cezası eklendi. Torba yasa teklifinin ilk bölümünü ekonomi paketinden oluşmaktadır. Da gelirliye destek paketinde yer alan maddeler kapsamında:

  • Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) borcu olan gençlerin borçlarının faizlerinin silinmesi,
  • İşverenlerin çalışanlarına verdiği elektrik ve doğal gaz desteklerinin bin liralık kısmının gelir vergisi ile sigorta prim kesintisinden muaf tutulması,
  • İşverenlerin çalışanlarına yemek yardımını nakdi olarak verdikleri takdirde bu ücretin vergiden istisna tutulması,
  • İhracatı 500 bin doların üzerinde olan ihracatçı firma temsilcilerine düzenlemeyle iki yeşil pasaport verilmesi,
  • Kur korumalı mevduat düzenlemesinin süresinin 31 Aralık 2023’e kadar uzatılması,
  • 5 Ağustos 2022’den önce icra takibi başlatılan 2 bin lira ve altındaki alacakların tasfiyesi gibi önemli düzenlemeler yer alıyor.
  • Mevcut durumda yüzde 40 ve üzeri engeli bulunan vatandaşların devletten “engelli maaşı” alabilmeleri için üç yılda bir raporlarını yenilemeleri gerekiyor. Yeni raporda engellilik oranının yüzde 40’ın altına düşmesi halinde vatandaşın maaşı kesiliyor; devlet ilgili vatandaştan hem aldığı maaşı hem yasal faizini tahsil ediyor. Yeni yapılacak düzenleme ile devlet maaş iadesi ve faizden vazgeçecek.
  • Asgari ücretin üçte birinden az geliri olan vatandaşlara bağlanan sosyal yardımın hesaplanmasında aile üyelerinden birinin aldığı nafaka hariç tutulacak.
  • Asgari ücretin üçte biri ile üçte ikisi arasında geliri olan vatandaşların gelirinin, asgari ücretin üçte birinin altına düşmemesi için koruma desteği programı getirilecek.

Herkese para veriliyor! Destek paketinde neler var? - Resim : 1

İcra takibi ortadan kalkıyor!

Devlet tarafından alınan karar kapsamında 2 bin TL’ye kadar olan icra takibin ortadan kalkacak. Özellikle icra takibine giden telefon, GSM, elektrik ve doğalgaz şirketleri ile belediyenin su faturalarında icra ortadan kalkacak.

Vergi indirimi gelecek!

Torba kanun teklifinin yürürlülük tarihinden itibaren 1 Temmuz 2023 tarihine kadar işverenler, çalıştıkları kişilere elektrik-doğalgaz yardımı yapmaları halinde vergi indirimi alacaklar.

KYK borç faizleri siliniyor

KYK borç faizleri siliniyor. Bundan böyle öğrenci kredileri, hiçbir enflasyon ya da faiz artışına tabi tutulmayacak.