Havale ve EFT nedir?

Sıklıkla duymakta olduğumuz bankacılık tabirlerinden EFT ve havale işlemlerinin tam anlamlarına gelin hep birlikte yakından göz gezdilerim.

Havale ve EFT nedir?

EFT nedir?

EFT işlemi, kurumlar ve bireyler arası para alış verişini web üzerinden gerçekleştirmenizi sağlamakta olan Elektronik Fon Transferi Sistemi’nin kısaltılmış halidir. EFT işlemi bankalardan manuel olarak da gerçekleştirilebilmektedir ancak web üzerinden yapacağınız işlemler sizler için daha kolay ve zahmetsiz olacaktır. EFT işleminin gerçekleşme adımları:

Gönderen, banka, alıcının bankası ve alıcı bilgilerini doğru olarak verdiğimiz andan itibaren paranız işleme alınmaktadır ve banka tarafından onay süreci olarak tabir edilmekte olan süreç başlamaktadır. İlk olarak yatırdığınız paranın tutarı ve paranızı yatırdığınız hesabın yani işlemin yapılacağı hesabın uygunluk durumuna bakılmaktadır. Ardından banka hesabınızdan EFT ücreti düşülmektedir ancak bu tutar sabit bir tutar olarak belirtilememektedir çünkü bankalar bu tutarlara kendileri karar vermektedirler ve bundan dolayı EFT ücretleri değişkendir. Resmi tatiller dışında hafta içi her gün 08:00-17:00 saatleri arasında EFT işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz bu saatler dışında yapılan online işlemler bir sonraki güne aktarılmaktadır.

Havale ve EFT nedir? - Resim : 1

Havale nedir?

Havale işlemleri genel olarak bakıldığında hesaplar arasındaki para aktarma işlemi olarak bilinmektedir. EFT'de olduğu havale işleminde başka bir bankaya para aktarım işlemi yapılamamaktadır. Havale işlemleri genel olarak mektup, bilgisayar ve banka yoluyla gerçekleştirilebilir. Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise havale işleminin gerçekleştirilebilmesi için hesap sahibinin onayı gerekmektedir, söz konusu bu onay bankaya tebliğ edildiği andan itibaren havale işlemi başlamış olur. Havale işlemi aynı banka içerisinde gerçekleştirilen bir işlem olmasından dolayı yetkili birinin onayı olmadan da otomatik şekilde gerçekleşebilmektedir, bu sebepten dolayıdır; internet bankacılığı ya da mobil bankacılık kullanan banka müşterileri havale işlemlerini haftanın 7 günü ve günün 24 saati havale işlemini gerçekleştirebilmektedirler. Havale tutarı da EFT tutarları gibi bankalar arasında değişiklik göstermektedir. Örneğin bazı bankalar emekli maaşlarını kendilerinden alan müşterilerinin bedava dağıttığı havale yapmasına izin vermektedirler. Bazı bankaların mobil uygulamalarını kullanarak bedava dağıttığı havale yapabilirsiniz, hem de eğer havale yapacağınız kişinin hesabı sizinle aynı şubede ise pek çok banka bu işlemi bedava dağıttığı olarak yapıyor. EFT'de olduğu gibi bu işlem çok basit değildir sizden istenen bilgiler daha fazla ve zaman alıcı olacaktır.

Etiketler