Haftanın açılış gününde Dolar/TL güne değer kazanarak başladı

Dolar/TL, haftaya yükselişle başlamasının ardından 12,64 seviyelerinde işlem gördü.

Haftanın açılış gününde Dolar/TL güne değer kazanarak başladı

Anadolu Yatırım teknik bülteninde, Dolar/TL kuru geride bıraktığımız hafta 13,50 seviyesine kadar yükseldikten sonra haftayı 12,37 düzeyinden tamamladı. Cuma günü işlemlerine 12,00 seviyesinin altından başlayan kurda Cuma günü faiz indirimine yönelik açıklamaların etkisi ile 12,64’e kadar yükseliş yaşandı. Bu sabah 5 günlük AO 12,33 yükseldi. Teknik olarak yukarı yönde 12,50 kısa vadeli direnç olarak takip ediliyor. Aşağı yönlü fiyatlamalarda 12,35 – 12,20 ara destek bölgesi olmak üzere 12,00- 11,90 önemli destek aralığı izlenebilir. Bu hafta yurt içerisinde açıklanacak üçüncü çeyrek GSYH büyüme oranı ve Kasım ayı TÜFE verileri kurdaki fiyatlamalar açısından önemli olacak. Amerika tarafında ise tarım dışı istihdam rakamları dolar endeksindeki değişimler için takip edilecek önemli veriler arasında bulunuyor” söylendi.

İnfo Yatırım dolar/TL teknik analizinde, “Geçtiğimiz günlerde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeleri hız kazanan USDTRY paritesi tarihi rekor seviyeleri kırmış ve bu seviyelerin yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştirmişti. TCMB’nin faiz oranlarında indirim kararları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz konusunda açıklamaları ve global bazda korona virüsün yeni varyantı olan Omicran, TL varlıkları üstünde baskıların oluşmasına neden oldu. Bu gelişmeler ile beraber yeni haftaya 12.26 seviyelerinde başlangıç yapan paritede piyasalar yeni günde yurtiçinden gelecek olan Ekonomik Güven Endeksi ve Ticaret Açığı ekonomik verilerini takip edecek. Veriler ile beraber TL varlıklarında volatilite artacaktır. Genel olarak haftalık ekonomik takvime baktığımızda ise Cuma günü Amerika kanadında açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam verileri global bazda volatiliteyi artıracaktır. Bununla beraber korona virüsün yeni varyantı endişeleri bir miktar artırdı. Artan endişeler ise gelişen teknolojiyi teknolojiyi ülkelerin para birimleri üstünde baskılar oluşturuyor. USDTRY paritesini teknik olarak incelediğimizde 12.85 ve 13.45 seviyeleri direnç noktaları olarak; 12.22 – 11.65 – 11.30 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir. ” diye belirtiliyor.

Şeker Yatırım strateji bülteninde “Yeni Varyant Etkisi” başlıklı analiz şu biçimde:

Geçtiğimiz haftanın son işlem günü EURUSD paritesi, son günlerdeki düşüşe sert tepki vererek 1.13’ün üzerine çıktı. 100 pipten fazla değer kazanan parite 1.1313 düzeyinden kapandı. USDTRY 12.64’ün üzerine çıktıktan sonra bir miktar geri çekilerek 12.25 düzeyinden günü ve haftayı sonlandırdı. Doların bir miktar zayıflamasıyla 1815’i gören ons altın, bu bölgede kalıcı olamadı ve 1787 dolar seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Cuma günü önemli bir veri açıklaması olmadı. Korona virüste yeni nu varyantına karşı ülkeler seyahat yasaklarını tekrar devreye almaya başladı. Son olarak Japonya tüm yabancıların ülkeye girişlerini yasaklama kararı aldı. Omicron olarak adlandırılan nu varyantına ilişkin mevcut aşıların etki oranı, kapanmaların devam edip etmemesi açısından bir hayli önem arz etmektedir.

Alıcılı seyrini devam ettirebilecek olan EURUSD paritesinde 1,1330 üstündeki yükselişlerde 1,1361 direnci gündeme gelebilir. Paritenin 1.13 seviyesi aşağısında tutunması durumunda ise 1,1252 seviyesi destek noktası olarak karşımıza çıkabilir.

Günü artıda sonlandıran Dolar/TL kurunun 12.40 üstündeki fiyatlamalarında Dolar lehine işlemlerin kuvvetlenmesi beklenebilir. Bu durumda 12.883 seviyesi test edilebilir. Aksi yöndeki fiyatlamalarda ise kurda 11.90 ve 11.40 seviyelerine kadar geri çekilmeler olabilir.

Etiketler