Güney Kore Merkez Bankası dijital para çalışmalarında sona yaklaşıldı

Reuters tarafından gelen haberlere göre Güney Kore Merkez Bankası (The Bank of Korea) resmi dijital para çalışmalarını bir adım daha öteye götürmeyi başardı.

Güney Kore Merkez Bankası dijital para çalışmalarında sona yaklaşıldı

Simülasyonlar Oluşturuldu

Simülasyon alanı gibi tasarlanan merkezde The Bank of Korea tasarruf hesabı açma, para transferi, fon transfer gibi bankacılık işlemlerini test ediyor. Simülasyonda pek çok farklı bankacılık işlemi Dijital Para Birimi ile gerçekleştirilecek.

Mobil ödeme işlemleri dahil  birçok konu da geniş alanlı taban testlerini yapmayı hedefleyen Merkez Bankası dijital paranın avantajlarını ve dezavantajlarını önemli ölçüde test etmek ve değerlendirmek istiyor. Mart ayında da Shinhan Bank bir pilot platform açmış ve testler yapmaya başlamıştı. Ancak ilk kez direk şekilde The Bank of Korea tarafından bu denli ciddi  ve resmi çalışmalar yürütülüyor.

Daha önceleri daha çok teorik çalışmalar yapan kurum Şubat ayında CBDC’leri bağlayıcı yasal konularla alakalı bir çalışma yayınlamıştı.

Dünyada CBDC

CBDC süreçlerini en hızlı yöneten ülke ise Çin, mevcut sistemde uluslararası ödemelerinde  dahil olduğu geniş kitlelerle pilot çalışmalarına kadar toplumun CBDC’leri kullanabildiği ülkede amaç fotoğrafı olarak dijital para birimini kullanan ilk ekonomi devi olmak.

Türkiye ise hali hazırda teorik çalışmalar için ekibini oluşturdu, yoğun olarak yasal mevzuatın nasıl uygulanabileceği hususu üzerine çalışıyor. Yakın zamanda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan da benzer güzel haberler duyabiliriz. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Avax ile ortaklık kurup dijital para çıkartma niyetinde.

Etiketler