Güney Afrika, en büyük altın üreticisi konumunu nasıl kaybetti?

Güney Afrika uzun yıllardır altın madeni ile anılmaktaydı.Şimdi ise dünyada 6. sıraya düşmüş durumda.

Güney Afrika, en büyük altın üreticisi konumunu nasıl kaybetti?

Uzun yıllardır altın madeni Güney Afrika ile anılmaktaydı.Sadece Güney Afrika'nın değil,neredeyse tüm dünyanın altın madeni çıkarımında ilk sıradaydı.Şuan ise altıncı sırada bulunuyor.

Güney Afrika 2007-2014 yılları arasında dünya liderliğinden bir anda altıncı sıraya geriledi.Daha kötüsü,bir başka Afrika ülkesi olan Gana birinci sıraya yerleşti.

Bu sert düşüşün sebebi nedir? siyasi kararlar,olumsuz ekonomik şartlar veya altın potansiyelinde bir düşüş mü?

Güney Afrika üretim istatistiklerine baktığımızda, küresel talep artmaya devam ederken bile madencilikte ciddi bir düşüş görüyoruz.Yıllar içerisinde altın madenlerinde büyük düşüş yaşayan Güney Afrika 1970 yılında 1000 ton altın tedarik ederken, 2018 yılında ülke 130 ton tedarik etmeyi başardı.

Bu yıkım ilerleyen yıllarda da devam ederken 2005'ten 2019'a olan dönemde düşüş yüzde 54'ün üzerine çıktı.2019 yılında bu durum kötüye gitmeye devam etti ve Gana,Güney Afrika'dan 142 ton fazla altın çıkarttı.

Bu çöküşün Güney Afrika ülkesi için açıklanabilecek tek gerçeği var.Eski dünya düzeninin ve sosyoekonomik ortamın artık altın üretimine elverişli olmaması.

Bu duruma ek olarak Güney Afrika için işi zorlaştıran bir başka durum ise işletme maliyetlerinin yüksek olması.Maliyetler Güney Afrika için caydırıcı boyutlara ulaşmış durumda ve bu durum altın tedariğinin satış fiyatından daha pahalı duruma gelmesine yol açmakta.

Bununla birlikte ülke için her şey o kadar da kötü değil.Çünkü topraklar halâ çıkarılıp işlenmeyi bekleyen bakır,manganez,platin ve elmas kaynaklarıyla dolu.

BirBorsa / Cem Arslan

 

Etiketler