Gülle: Türkiye’nin büyümesinde ihracatın katkısı büyük

TİM Başkanı Gülle, Türkiye ekonomisinin geçen yılın son çeyreğinde yüzde 5,9 büyüme kaydetmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Gülle: Türkiye’nin büyümesinde ihracatın katkısı büyük

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Türkiye ekonomisinin 2020'de yüzde 1,8, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 5,9 büyüme kaydetmesiyle ilgili değerlendirmede bulundu.

Gülle’nin değerlendirmesi şöyle:

“Türkiye 2020’nin dördüncü çeyreğinde yüzde 5,9 yılın tamamında ise yüzde 1,8 büyüdü. Pandemiye rağmen büyüyen sayılı ülkeler arasına giren Türkiye’nin bu başarısında ihracat ailemizin katkısı büyük.

İnanıyorum ki Türkiye, büyümede öncü olmaya yeni dönemde de devam edecek. Türkiye ihracatla büyümeye devam ediyor. İhracatın ülkemizin güvencesi olduğunun bilinciyle, son aylarda ihracatta kazandığımız ivmeyi koruyarak, hedeflerimize, kararlılıkla yürümeye devam ediyoruz.

Küresel ticaretin azaldığı ve dünya ekonomisinin küçüldüğü bir yılda, rekor ihracat başarısına imza atan sektörlerimiz, üretim ve tedarikçi gücünü göstererek güven tazeledi.

Dünya ekonomisinde yüzde 4 daralmanın beklendiği 2020 yılında bazı sektörlerimizin tarihi rekorlara imza atması, sektörlerimizin her koşulda üretebilme yeteneğinin olduğunun bir göstergesi oldu. Küresel tedarik zincirlerinde pandemi ile hızlanan yeniden yapılanma sürecinin faydalarını şimdiden görmeye başladık. Her bir sektörümüzde, ihraç mallarımıza talebin arttığını, Türkiye markasının güç kazandığını gözlemliyoruz.

Ülkemiz bugün salgın öncesine göre, tedarik zincirlerinde daha kritik bir konumda yer alıyor. Aynı zamanda, yüksek teknolojili ve katma değerli üretimle ihracata odaklanmış bir Türkiye var. Pandemi sürecinin başından beri, hem yurt içi tedariki aksatmamak hem de ihracatı sürdürebilmek adına fabrikalarımızı kapatmadan, hep birlikte seferber olduk ve üretime aralıksız devam ettik.

Bugün, o dönem gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızın meyvelerini topluyoruz. 2020 yılının son çeyreğinde, ihracatımızı 50 milyar doların üzerine çıkardık. Bu rakam, bize artık ihracatta yıllık 200 milyar dolar seviyesini aşmanın zamanının geldiğini gösteriyor. İhracat ailesinin sahadaki neferleri olarak, bu hedefe ulaşmak adına gece gündüz demeden çalışmayı sürdürüyoruz. Ocak ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, yüzde 2,5’lik artışla 15 milyar 48 milyon dolar oldu. Bu ihracat rakamı ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek ocak ayı ihracat rakamına imza attık. Bu yıl, ihracatçımızın bu tempoyu koruyacağına ve hatta aylık ihracatta yeni rekorlar kıracağına yürekten inanıyorum. Biz de, Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, Türkiye'nin hedeflerine hızla ulaşması için her zaman olduğu gibi desteğe devam edeceğiz.”

Etiketler