Güç kazanmaya devam eden doların küresel piyasalardaki etkisi

ABD tarafından açıklanan hizmet sektörü verisinden sonra dolar hızlıca güç kazanmaya devam etti. Bununla beraber hisse senetleri düşüşe geçerken, ABD tahvil getirileri de yükselmekte.

Güç kazanmaya devam eden doların küresel piyasalardaki etkisi

Doların güç kazanmasının devam etmesi küresel piyasada risk iştahının düşmesine neden oluyor. Değer kazanan dolar karşısında ise hisse senetleri de düşüş sergiliyor.

Güç kazanmaya devam eden doların küresel piyasalardaki etkisi - Resim : 1

FED'in faiz kararı şekilleniyor

ABD tarafından geçtiğimiz gün açıklanan Ağustos ayı ISM Hizmet Endeksi 56,9 seviyelerinde açıklandı. Beklenti ise 55,3 seviyesiydi. Böylelikle FED'in faiz artırım kararında etkili olan verilere dayanarak 75 baz puanlık artışın söz konusu olduğunu söyleyebiliriz.

Güç kazanmaya devam eden doların küresel piyasalardaki etkisi - Resim : 2

Rekor tahviller

Bununla beraber birçok büyük ve önemli şirketin arasında yer aldığı 20'ye yakın şirketin toplamda tahmini 30-40 milyar dolar büyüklükte tahvil ihracına çıkması ile tahvil getirilerinde birçok vadede 15 baz puan üzeri yükselişler yaşandı. Öte yandan ABD 30 yıllık tahvil getirisi geçtiğimiz gün 16 baz puan yükselişle son 8 yılın en yüksek seviyesine yani 3,5065 seviyesine ulaştı.

ABD tahvil getirileri 2 yıllıklarda 13 baz puan yükselirken, 5 yıllıklarda 17, 10 yıllık tahvil getirisi 16 baz puana varan yükselişler yaşandı.

Uzmanlar, bu hafta piyasanın yönünü belirleyecek olan etkinin kurumsal tahvil ihraçları tarafından geleceğini belirtti. Bunun yanında uzmanlar, ihraç getirileri önümüzdeki hafta açıklanacak olan ABD enflasyon verileri ve FED'in gerçekleştireceği toplantısına kadar yukarı yönlü baskılamayı sürdüreceğini vurguladı.

Güç kazanmaya devam eden doların küresel piyasalardaki etkisi - Resim : 3

Borsalarda düşüş hakim

Wall Street’te S&P 500 yüzde 0,41 seviyesinde, Nasdaq 100 yüzde 0,72 seviyesinde düşüşle kapanırken, yeni işlem gününde vadeli işlemlerde kayıplar devam ediyor. Asya’da Japon Nikkei 225 ve Hong Kong Hang Seng’de yüzde 1 üzerinde değer kaybettiği gözlemlendi.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

USD/TRL Amerikan Doları
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 32.581
Satış 32.5859
Değişim 0.1086%
Son Değer 32.5834
En yüksek 33.0938
En düşük 32.4917
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler