Google, Fransa tarafından 500 milyon euro para cezasına çarptırıldı

Fransa Rekabet Kurumu, Google'a yerel pek çok haber ajansının haber telif haklarını ihlal etmesi sebebiyle 500 milyon euro para cezası verdi.

Google, Fransa tarafından 500 milyon euro para cezasına çarptırıldı

Fransa Rekabet Kurumu, ABD merkezli teknoloji devi Google'a yerel pek çok haber ajansının haber telif haklarını ihlal etmesi sebebiyle 500 milyon euro para cezası verdi.

Fransa Rekabet Kurumu, haber telif haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle ABD merkezli teknoloji devi Google'ı milyonlarca euro para cezasına çarptırdı. Fransa Rekabet Kurumu tarafından yapılan açıklamada, yerel basın ajanslarının verdiği geçici emirlere uymayarak, ajansların haber telif haklarını ihlal etmesi nedeniyle Google'ın 500 milyon euro para cezasına çarptırıldığı aktarıldı. Google'ın, haber ajanslarını ve diğer yayıncıları haberlerinin kullanımı için nasıl tazmin edeceği hakkında gelecek 2 ay içerisinde tavsiyeler sunması gerektiğini belirten Kurum, bu koşulu yerine getirmemesi halinde Google'ın günde 900 bin euroya varan ek para cezasına maruz kalacağını vurguladı.

Fransa Rekabet Kurumu Başkanı Isabelle de Silva tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

''Yetkili makam, bir şirket için yükümlülük kararı verdiğinde bu karara hem lafzında hem de ruhunda titizlikle uymak zorundadır. Burada maalesef öyle olmadı.''

Google'a 'komşu haklar' yönergesine uymama suçlaması

Aralarında Fransa Genel Bilgi Basın İttifakı (APIG), Fransa Dergi Basın Yayıncıları Sendikası (SEPM) ve Fransa Medya Ajansı'nın (AFP) da yer aldığı pek çok haber yayıncısı, Google'ı 'komşu haklar' olarak isimlendirilen yakın tarihli bir Avrupa Birliği (AB) yönergesi uyarınca, çevrim içi haber içeriğinin ücretlendirilmesinde ortak bir zemin bulmak amacıyla kendilerine iyi niyetli görüşmeler başlatmakla suçluyor.

"Bu karar bizi çok üzdü''

Google tarafından yapılan açıklamada, Rekabet Kurumunun kararı sonrasında şirketin hayal kırıklığına uğradığı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:

''Bu karar bizi çok üzdü. Bütün süreç boyunca iyi niyetle hareket ettik. Para cezası, anlaşmaya varma çabalarımızı ve haberlerin platformlarımızda nasıl çalıştığı gerçeğini görmezden geliyor. Bugüne kadar Google, komşu haklar konusunda anlaşmalar ilan eden tek şirket olmuştur. Bu karar, esasen 2020 yılı mayıs ve eylül ayları arasında gerçekleşen görüşmelerle ilgili. O zamandan bu yana ortak bir zemin bulmak için yayıncılar ve haber ajanslarıyla çalışmaya devam ettik.''

Etiketler