Goldman İngiltere için kötü haber verdi

Goldman Sachs İngiltere için resesyon beklediklerini açıkladı. Goldman, bu yılın dördüncü çeyreğinden itibaren İngiltere ekonomisinde resesyon beklentisinin yüksek olduğunu belirtti.

Goldman İngiltere için kötü haber verdi

Çok uluslu ABD bankası olan Goldman Sachs, İngiltere için kötü haber verdi ve yılın sonunda resesyon beklentisinin artığını söyledi.

Goldman Scahs ekonomistleri bugün yayınladıkları bir notta, İngiltere'de GSYH'nın gelecek yılın ortasına kadar yüzde 1,0 oranında daralmasını beklediklerini açıkladı. Banka, gelecek yılın tamamı için yüzde 1,1 seviyesinde büyüme beklentilerini yüzde 0,6 oranında daralma gösterecek şekilde güncelledi.

Goldman İngiltere için kötü haber verdi - Resim : 1

İngiltere'de enerji krizi endişeleri büyüyor

Sven Jari Stehn önderliğinde ekonomistlerin yaptığı açıklamada, "İngiltere'de yaşam maliyeti baskıları konusunda endişeler, kötüleşen enerji krizinin desteği ile yoğunlaşmaya devam ediyor. Reel tüketimin ciddi şekilde düşmesi hala büyük olasılık" sözlerine yer verildi.

Banka, İngiltere'de hane halkı tasarruf oranının, başa baş oranın altına inerek gelecek yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,5 seviyesinde rekor bir orana gerileyeceğini belirtti. 2023 yılında harcanabilir gelirin ise yüzde 2,9 seviyesinde düşeceğini belirtirken, tüketimin de yüzde 1,4 seviyesinde gerileyeceğini belirtti.

Goldman, İngiltere Merkez Bankası'ndan (BoE) eylül ayında 50 baz puan faiz artırımı bekliyor. Önümüzdeki kasım ve aralık ayları için 25 baz puanlık faiz artışı beklediğini belirten banka, risklerin yukarı yönlü hareket ettiğinin de altını çizdi. 

Goldman İngiltere için kötü haber verdi - Resim : 2

İngiltere enerji krizi önlemlerine yenilerini ekledi

İngiltere, düşük gelirli hanehalkına enerji krizine karşı otomatik ödemeli olarak 400 sterlinlik enerji indirimi gerçekleştirdi. Bununla beraber devletten yardım alacak vatandaşlara sadece bir defaya mahsus 650 sterlinlik yardım paketi verilecek. Son olarak emekli olan vatandaşlara ise 300 Euro ödeme sağlanacak. 

Yapılacak olan yardım paketlerinin faturalardaki artışı karşılaması beklenirken, olumlu bir sonuç ile karşılaşmak oldukça zor.

İngiltere'de enerji tavan fiyatları her üç ayda bir değerlendiriliyor. Ocak ayında açıklanacak olan yeni fiyatın 5400 sterline, Nisan ayında açıklanacak olan fiyatın ise 6600 sterline ulaşması beklenmekte.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler