Gelişen piyasalara yabancı portföy girişi 13,8 milyar dolar oldu

IIF verilerine göre, mayıs ayında gelişen piyasalara yabancı portföy girişi 13,8 milyar dolar oldu.

Gelişen piyasalara yabancı portföy girişi 13,8 milyar dolar oldu

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından yapılan hesaplamaya göre, mayıs ayında gelişen piyasalara yabancı portföy girişi 13,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Kuruluş tarafından yayınlanan verilere göre, mayıs ayında gelişen piyasa tahvillerine 9,8 milyar dolar, hisse senetlerine ise 4,0 milyar dolar girişi yaşandı.

IIF değerlendirmesinde riskli varlık için artan yatırımcı iştahının gelişen piyasa yerel para cinsi tahvillerinde toparlanma sağladığı, bunun da toplam bir toparlanmaya destek olduğu aktarıldı.

Verinin şekillenmesinde Çin rakamları da önemli oranda etkili oldu. Çin hariç tutulduğunda tahvillere giriş 10,9 milyar dolar olarak gerçekleşirken, yine Çin hariç tutularak hisse senetlerine portföy çıkışı da 7,3 milyar dolar oldu. Mayıs ayında Çin hisselerine 11,3 milyar dolarlık portföy girişi yaşandı.

IIF, dolarizasyonun gelişen piyasalarda sistematik bir sorun haline gelmesini beklemiyor

IIF'nin hazırlamış olduğu raporda, gelişen piyasalarda kamu finansman ihtiyaçlarının salgın krizinin başından beri alışılmadık seviyede yüksek olduğu vurgulandı.

Kuruluşun değerlendirmesine göre, bu yıl büyümede hızlanma ile kamu maliyesi açıklarında azalma beklense de gelişen piyasalarda borçlanma ihtiyacının bu yıl hala normal seviyelerin üzerinde olacağı tahmin ediliyor.

Gelişen piyasalarda dolarizasyonun sistematik bir sorun haline gelmesini beklemiyoruz ancak Kolombiya ve Türkiye gibi son 10 yılda kamu borçluluğunda döviz payının arttığı ülkeleri yakından izlemeye devam ediyoruz.
Etiketler