Geçmişte ve gelecekte en çok kazandıran yatırım araçları neler?

Piyasalar açısından oldukça dalgalı bir seyir çizen 2021, yılın son günlerindeki sert hareketi ile hafızalara kazınmıştı. Bu yılın da haliyle hareketli geçmesi bekleniyor. Peki, 2022 yılında en çok kazandıran yatırım araçları hangisi olacak? Piyasaların güncel durumu ne? Hazırsanız başlıyoruz?

Geçmişte ve gelecekte en çok kazandıran yatırım araçları neler?

Piyasalar açısından oldukça dalgalı bir seyir çizen 2021, yılın son günlerinde kurlarda yaşanan iki yönlü sert hareketi ile hafızalara kazınmıştı. Bu yılın da haliyle hareketli geçmesi bekleniyor. Peki ilk ayını geride bıraktığımız 2022 yılında piyasaların durumu ne? Yatırımcılar birikimlerini nasıl değerlendirmeli? BirBorsa.com takipçileri, hazırsanız başlıyoruz!

Geçmiş: Geçmişte En Çok Kazandıran Yatırım Araçları Hangisiydi?

2018 yılına damgasını vuran ve ekonominin seyrini önemli ölçüde etkileyen olaylar, Rahip Brunson’un tutuklanması ve ardından Trump’ın Türkiye’ye yönelik tehditleriydi.

Şöyle birkaç yıl geriye dönüp 2018 yılına baktığımız zaman, sürprizlerle dolu bir yıl yaşandı. Ekonomistlerin olumlu beklentilerle başladığı 2018 yılında beklenmedik kur atakları sadece piyasaların değil Türkiye’nin de gündemine oturmuştu. Sadece ekonomi piyasalarında değil, Türkiye'deki büyüklü küçüklü herkes ‘kur’daki yükselişe odaklanmıştı.

2018 yılına damgasını vuran ve ekonominin seyrini önemli ölçüde etkileyen olaylar,  Rahip Brunson’un tutuklanması ve ardından Trump’ın Türkiye’ye yönelik tehditleriydi. Jeopolitik riskler nedeniyle dış yatırımcılarda bir geri çekilme yaşanmış ve ihracat ithalat dengelerinde dalgalı bir seyir gözlenmişti.

2018'in İkinci Yarısı Nasıl Geçmişti?

Küresel tahvil faizlerindeki yükseliş de ilk yarıda yatırımcıları huzursuz eden bir başka gelişmeydi.

 2018’in ikinci yarısında ise Brexit olayının belirsizliği sürerken; dünya ülkeleri arasındaki ticaret savaşı, İtalya’da hükümet krizi ve ABD’nin İran’a yaptırımları küresel finansal piyasalarda gündemi etkilemiş ve  dünya ekonomilerine yansımaları görülmüştü.

2018'e 3.80 seviyesinden başlayan dolar/TL, yaşanan tüm bu gelişmelerin etkisiyle Ağustos ayında 7.24 ile tarihi zirvesini görmüştü. Ekonomi yönetiminin koordineli adımlarıyla kur, yılın son ayında 5,40 bandında dengelenmişti.

2018'in ilk yarısında yaşanan küresel tahvil faizlerindeki yükseliş de yatırımcıları huzursuz eden bir başka gelişme olarak öne çıkmıştı. ABD’de 10 yıllık tahvil faizleri %3’ün üzerini görürken; gösterge tahvil faizi de %28.15 ile son 15 yılın en yüksek seviyelerini ulaşmıştı.

Geçmişte ve gelecekte en çok kazandıran yatırım araçları neler? - Resim : 1

2018'de Yatırım Araçları Nasıl Bir Seyir İzlemişti?

2018 yılının borsa endekslerine bir dönüp baktığımızda ise borsa endekslerinin iskontolu olmasının avantajını yaşayarak, kısmi kayıplar yaşamıştı. Bankacılık sektörü ve TCMB ve BDDK nezdinde kurdaki yükselişin önüne geçmek için alınan tedbirler ile ABD ile ilişkilerdeki iyileşme süreci yılın sonlarına doğru hem vatandaşı hem de piyasaları rahatlatmıştı.

Dolar bir yılda yüzde 39.5 değer kazanarak kuru 5.2920'dan tamamlarken, Euro yüzde 33.1 ile kuru tamamlamış, 24 ayar altın yüzde 37.5'e yükselmişti. Borsa Endeksi'ndeki kayıp ise yüzde 20.9 olmuştu.

Uzmanların 2019'a yönelik görüşleri ise:

✓ ABD ekonomisinin yavaşlayacağı

✓ 2019 yılının, 2018’e göre daha elverişli bir yıl olacağı

✓ Yılın ikiye bölünerek değerlendirilmesi gerektiği

✓ İkinci yarıda toparlanma beklendiği

✓Enflasyondaki gerilemeye bağlı olarak Merkez Bankası'nın faizleri indirebileceği yönündeydi

Şimdi: En Çok Kazandıran Yatırım Araçları Hangisi?

Yorucu bir 2021 yılının ardından ağırladığımız 2022 yılı, küresel anlamda ekonomik istikrarsızlık, enflasyon artışı ve güvenilmez bir finansal atmosferle hayatımıza bomba gibi girdi. 2022'nin patlamaya hazır bir bomba gibi davranışlar sergilemesi de yatırımcıların en çok kazandıran yatırım araçlarını, daha doğrusu geçmişte en çok kazandıran ve gelecekte en çok kazandıracak olan yatırım araçlarını araştırmaya yöneltti.

COVID-19 pandemisinin bir anda hayatımıza girmesi ve bizleri hazırlıksız yakalaması, küresel tüm dengeleri de alt üst etti. Pandeminin etkileri 2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alırken, 2021 yılında varyant artışları olsa da psikolojik açıdan bir miktar daha rahatlama sağlanmıştı. Aşı uygulamasının yaygınlaşması ve aşı uygulama yaşının giderek düşüyor olması da pandeminin belirsizliğine ilişkin kaygıları azaltıyor.

Pandemi döneminde sağlanan ekonomik desteklerin de, yeni yılda piyasaların izleyeceği seyir açısından kritik öneme sahip. Tahvil geri alımlarını, ayda 15 milyar dolarlık hızla azaltacağını açıklayan ABD Merkez Bankası’nın (FED) 2022 planları üzerinde büyük bir etkisi olacak. Ayrıca yine ABD'nin yapacağını açıkladığı 3 faiz artırımına ne zaman başlayacağı yakından izleniyor. Bu konuya ilişkin genel beklenti, FED’in faiz artırımlarına ikinci yarıda başlayacağı yönünde. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz artırımlarında daha yavaş hareket edeceği ve ortak görüşe göre 2023 yılından önce bir aksiyon almayacağı öngörülüyor.

Gelecek: 2022 Yılında En Çok Kazandıracak Yatırım Araçları 

Yılın son günlerinde yurtiçi yerleşiklerin dövize ilgisini durdurmak için hayata geçirilen kur korumalı mevduat ürünü, tansiyonu bir miktar düşürdü.

Global bağlamdaki tüm gelişmelerin yanında özellikle ekonomi yönetiminde yapılan değişiklikler, faiz indirimleri ve başta döviz olmak üzere piyasalarda yaşanan dalgalanmalar biliyorsunuz ki 2021 yılına damgasını vurdu.

2021'in son günlerinde yurtiçinde gözlenen döviz ilgisini durdurmak için hayata geçirilen kur korumalı mevduat ürünü, tansiyonu bir miktar düşürmüş gibi gözüküyor. Yeni hayata geçirilen bu ürünün başarıya ulaşıp ulaşmadığını söylemek için ise ilk 3 ay bizim için önemli olacak. Bunun nedeni hem DTH’dan hem de TL mevduattan bu ürüne ne kadarlık bir geçiş olacağı, kurlarda istikrarın sağlanıp sağlanmayacağını da gösterecek.

2022'nin Nasıl Geçeceğini Enflasyon Verileri Gösterecek?

Yılın ilk aylarında yurtiçi piyasalarında etkili olacak en önemli veri enflasyon olacak. Kurlarda yukarı yönlü bir hareket olup olmaması, raf fiyatlarında aşağı yönlü baskıya neden olabilir. Hayata geçirilen vergi düzenlemelerinin ise kısa vadede enflasyonu düşürebilir.

Geçmişte ve gelecekte en çok kazandıran yatırım araçları neler? - Resim : 2

Yatırım Kaynaklarınızı Dolara Yöneltmeli Misiniz?

Yatırımcıların bir kısmı TL'nin değerini döviz karşısında, bir kısmı ise enflasyon artışına karşı korumak istiyor.

 2021 yılının son günlerinde açıklanan kur korumalı mevduat, döviz yatırımıyla ilgili beklentileri başka bir boyuta taşımış durumda. Para ve sermaye piyasalarındaki yabancı yatırımcı payının düşmesi, dövizde yerli yatırımcıyı ön plana çıkardı. Kurların yönünü ise şu anki yerli yatırımcının tavrı belirliyor. Yatırımcıların bir kısmı TL'nin değerini döviz karşısında, bir kısmı ise enflasyon artışına karşı korumak istiyor.

Kur korumalı mevduat gibi bir yatırım aracının varlığı, dövize yönelimi azaltıyor. Bunun nedeni ise hem faiz getirinizin, hem de kurlarda faizin üzerindeki olası bir artışın devlet tarafından korunuyor olması. Kurlarda yaşanabilecek olası düşüşler üzerinde ise pek durulduğu şu an için söylenemez. Yani yatırımlarını doğrudan dövize yönlendiren kişiler kurlar gerilediğinde anaparasında erime görebilecekken, kur korumalı mevduat yapanlar ise faiz geliri elde etmeye devam edecekler.

Enflasyona karşı tedbirli ilerlemek isteyenlerin piyasa üzerinde etkili olmaya başlaması halinde, enflasyona endeksli ürünlerin (mevduat, tahvil…) de ortaya çıkması söz konusu.

Kripto Varlıklar Yatırım İçin Doğru Bir Tercih Mi?

2021 yılının son çeyreğinde kripto paralardan beklenen ralli gerçekleşmedi. Şu an için bu beklenti yeni yılın ilk çeyreğine aktarılmış gibi görünüyor. Özellikle FED, faiz artırımlarına başlamadan önce yukarı yönlü sert bir hareket gözleneceği düşünülüyor. Ancak kripto paraların dengesiz bir hareket sergilediği ve çıkan her haberden iki yönlü olarak anında etkilendiğini unutmamakta fayda var. Kripto paralara para yatırmak istiyorsanız; ihtiyacınızın olmadığı bir miktar yatırmanızda ve seyrini izlemenizde fayda var. Çünkü 2022 yılında hükümetlerin kripto varlıklara yönelik düzenlemeleri fiyatları etkileyecek.

Yatırım Fonlarını Değerlendirebilirsiniz!

Türk hisselerini değerlendirebileceğiniz gibi popüler sektörlerde faaliyet gösteren küresel şirketlerin hisselerine yatırım yapan fonlarını da değerlendirebilirsiniz.

 Anlık gelişmeleri yakından takip edemeyen, yatırım pozisyonunda hızlı değişim yapamayacak olanlar, yatırım fonlarını tercih edebilirler.

Fon piyasasını bugünün koşullarına göre değerlendirdiğimizde, geçmişe göre daha çok fırsatı barındırabilir. Türk hisselerini değerlendirebileceğiniz gibi popüler sektörlerde faaliyet gösteren küresel şirketlerin hisselerine yatırım yapan fonlarını da değerlendirebilirsiniz.

Borsada Hisse Bazlı Hareketlerin Sürmesi Bekleniyor!

Özellikle büyümesine devam eden ve temettü verimi yüksek hisselerin, uzun vadede yatırımcısına diğer yatırım araçlarından daha fazla getiri sağlayacağı öngörülüyor.

 2022 yılına ilişkin piyasanın enflasyon beklentileri yüzde 20-25 aralığında yoğunlaşıyor. Yüksek enflasyonun olduğu dönemlerde borsa, yatırımcısına ciddi kazançlar sağlayabileceği düşünülebilir. Ancak bu durumun borsadaki tüm şirket hisseleri için geçerli demek değildir.

Özellikle büyümesine devam eden ve temettü verimi yüksek hisselerin, uzun vadede yatırımcısına diğer yatırım araçlarından daha fazla getiri sağlayacağı öngörülüyor. 2022 yılında da hisse bazlı hareketlerin aynı seyirde devam etmesi bekleniyor. Özellikle ihracat ağırlıklı çalışan otomotiv, beyaz eşya ve kimya sektöründe hisseler ön plana çıkabilir.

TÜİK: Ocak 2022 Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları

TÜİK tarafından açıklanan Ocak 2022'ye ait finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları bugün açıklandı.

 TÜİK tarafından açıklanan Ocak 2022'ye ait finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları bugün açıklandı. Aylık en düşük kaybın BIST 100 endeksinde olduğu görüldü. Aylık en düşük kayıp, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %7,56, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %8,10 oranlarıyla BIST 100 endeksinde gerçekleşmiş oldu.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından mevduat faizi (brüt) %8,33, külçe altın %8,81, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %8,88, Euro %9,45 ve Amerikan doları %9,62 oranlarında yatırımcılarının kaybetmesine neden oldu. Bu tablo, TÜFE ile indirgendiğinde mevduat faizi (brüt) %8,87, külçe altın %9,34, DİBS %9,41, Euro %9,98 ve Amerikan doları %10,14 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. Geçmişte ve gelecekte en çok kazandıran yatırım araçları neler? - Resim : 4

Finansal yatırım araçlarının aylık reel getiri oranları, Ocak 2022

Külçe Altın Yatırımcısına En Çok Kar Getiren Yatırım Aracı Oldu

Külçe altın, üç aylık değerlendirme baz alındığında; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %4,60, TÜFE ile indirgendiğinde ise %15,85 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. DİBS'in, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %32,56, TÜFE ile indirgendiğinde ise %25,31 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı olduğu görüldü. Geçmişte ve gelecekte en çok kazandıran yatırım araçları neler? - Resim : 5

Finansal yatırım araçlarının aylık reel getiri oranları, Ocak 2022

Yıllık Değerlendirmede En Yüksek Reel Getiri Amerikan Dolarında Gerçekleşti

Finansal yatırım araçları yıllık bazda değerlendirildiğinde ise Amerikan doları; TÜFE ile indirgendiğinde %23,08 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı oldu. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde ise %5,44 oranında yatırımcısına kaybettirdiği görüldü.

Yıllık değerlendirmeye göre, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından külçe altın %8,03, Euro %12,07, BIST 100 endeksi %32,13, mevduat faizi (brüt) %40,64 ve DİBS %48,29 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde ise Euro %14,45 ve külçe altın %19,70 oranlarında yatırımcısına kazandırırken; BIST 100 endeksi %11,67, mevduat faizi (brüt) %22,75 ve DİBS %32,69 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. Geçmişte ve gelecekte en çok kazandıran yatırım araçları neler? - Resim : 6

Finansal yatırım araçlarının yıllık reel getiri oranları, Ocak 2022

 BirBorsa / Ayşete Yavaş

Alış
Satış
Değişim 168.8699%
Son Değer 9693.46
En yüksek 9714.77
En düşük 9420.9
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
BTC/TRY Bitcoin Türk Lirası
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 2110443.9
Satış 2111459.76
Değişim 40208.2399%
Son Değer 2110951.82
En yüksek 2148560.1
En düşük 1958655.87
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler