Fitch'in, Türk Lirası hakkındaki yorumu ne oldu?

Fitch yetkilileri dolar/TL paritesinde yaşanan son gelişmeleri yakından takip ettiklerini, TL'deki değer kaybının bankaların kredi profilleriyle ilgili riskleri artırdığını belirtti.

Fitch'in, Türk Lirası hakkındaki yorumu ne oldu?

Fitch Kıdemli Bankacılık Direktörü Lindsey Liddell, Bloomberg HT'den Erol Oytun Ercan'a yaptığı değerlendirmede Türk Lirası'ndaki değer kaybının Türk bankalarının kredi profilleriyle ilgili riskleri arttığını aktardı.

''Sektörün kredilerinin yüzde 36'lık önemli bir kısmının döviz cinsi olduğu düşünüldüğünde Türk Lirası'ndaki değer kaybı varlık kalitesi risklerini artırıyor.'' şeklinde konuşan Liddell, döviz cinsi risk ağırlıklı kalemlerdeki artıştan dolayı kurdaki yükselişin aynı zamanda sermaye yeterlilik oranlarında düşüşe sebep olduğunu belirtti.

Liddell, bankaların döviz cinsi risk ağırlıklı kalemlerdeki hesapta 252 günlük ortalamayı kullanmalarına izin verilmesini sağlayan sermaye hesabı kolaylıklarıyla ilgili düzenlemenin uzatılmasının Türk Lirası'ndaki düşüş durumunda sermaye yeterlilik oranlarına destek sağladığını aktardı.

Türk Lirası'ndaki değer kaybının yüksek döviz cinsi borçluluktan dolayı Türk bankaları için refinansman riskini de artırdığını söyleyen Liddell, Türk Lirası'ndaki değer kaybının döviz cinsi mevduat çıkışları düşünüldüğünde likidite riskleri de yaratabileceğini kaydetti.

"Oynaklığı yakından takip ediyoruz"

Kurumun yakın zamanda bir ara değerlendirme raporu yayınlayıp yayınlamayacağı hakkında gelen soruya ise Kıdemli Direktör Erich Arispe, ''Son zamanlarda kurda görülen oynaklık düşünüldüğünde bunun makroekonomik ve finansal istikrara olan etkilerini ve ilgili makamların tepkilerini yakından takip ediyoruz.'' ifadelerine yer verdi.

En son yaptıkları not değerlendirmesinde ödemeler dengesi ve makroekonomik istikrar ile ilgili risklere dikkat çektiklerini belirten Arispe, ''Bunların arasında döviz rezervlerinin erimesi veya beklenenden erken gelen faiz indiriminin yatırımcı güvenini düşürerek bankacılık ve özel sektör üzerindeki baskıyı artırması da yer alıyordu.'' dedi.

“Türk banka notları operasyonel ortamın baskısı altında”

Fitch Ratings, ekim ayında yayınladığı bir raporda Türk bankalarının büyük bölümünün kredi notlarının zorlu operasyonel ortam sebebiyle baskı altında kalmaya devam ettiğini söylemişti.

Kredi derecelendirme kuruluşu tarafından yayınlanan raporda, Fitch'in Türk bankacılık sektörü için operasyonel ortam puanının 'B+' olduğunu belirterek, bu puanın 'Türkiye'nin makro ve siyasi oynaklığını, para birimi zayıflığını, enflasyonist baskılarını ve yatırımcı algısını' yansıttığını aktardı.

Raporda, ''Bankaların varlık kalitesi operasyonel ortam oynaklığı, kayda değer döviz borçlanması, yüksek Türk Lirası faiz oranları ile inşaat, gayrimenkul, enerji ve turizm gibi yüksek riskli sektörlerle ilişkileri sebebiyle baskı altında.'' ifadelerine yer verilmişti.

Fitch Ratings, ağustos ayında Türkiye'nin kredi notunu 'BB-', görünümünü ise 'durağan' olarak teyit ettiğini açıklamıştı.

USD/TRL Amerikan Doları
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 32.5931
Satış 32.6005
Değişim 0.0835%
Son Değer 32.5967
En yüksek 32.6715
En düşük 32.469
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler