Fitch: Türkiye farklı türden şoklara uyum sağlamayı başardı

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Morales'in Türkiye'nin farklı türlerde şoklara uyum sağlayarak büyüme göstermeyi başardığını belirtti.

Fitch: Türkiye farklı türden şoklara uyum sağlamayı başardı

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Erich Arispe Morales, Türkiye'nin ekonomik görünümüne yönelik Anadolu Ajansı muhabirinin sorularını cevapladı.

''Türkiye ekonomisinin bu yılın sonunda yüzde 9,2 düzeyinden büyümesini bekliyoruz. Güçlü iç talep, güçlü toparlanma üretimi, net dış talep bileşeniyle destekleniyor. İhracat da önemli ölçüde artış gösteriyor.'' şeklinde konuşan Morales, Türk ekonomisinin önümüzdeki yıl ise yüzde 3,5 düzeyinde büyümesinin beklendiğini, 2023 yılında ise büyümenin tekrar yüzde 4,5 düzeyine yükselmesinin beklendiğini aktardı.

''Enflasyon 2022’de yüzde 13’e düşebilir''

Enerji fiyatlarındaki yükselişe ek olarak Türk Lirasındaki değer kaybının ileriki dönemde enflasyonda artışa katkıda bulunmasının beklendiğini aktaran Morales, ''Eylül ayında yaptığımız enflasyon tahminimiz 2021 yılını yüzde 17'nin üzerinde tamamlayacağımız yönündeydi. Bunun 2022 yılında yüzde 13 düzeyine düşmesini bekliyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Pandemi kısıtlamalarının azaltılmasıyla artan turist sayısının Türkiye'nin ekonomisini olumlu yönde etkilemesinin beklendiğini de aktaran Morales, ''Bu yıl cari açığın yüzde 3 düzeyine gerilemesini, 2022 yılında yüzde 2,3 düşüşle 2023 yılında yüzde 2,4 düzeyinde denge bulmasını bekliyoruz.'' dedi.

"Türkiye borç ve bütçe açığında emsallerine göre daha iyi durumda”

Türkiye'nin şu anki kredi derecelendirme kuruluşu tarafından 'BB' notu ve 'durağan' not görünümüyle değerlendirildiğini hatırlatan Morales, ''Türkiye'nin kredi notu, borç düzeyleri ve bütçe açığı bakımında emsallerine göre önemli derecede daha iyi durumda olan kamu maliyesine yönelik Türkiye ekonomisine vurguladığımız bazı güçlü yönlerini yansıtmaktadır.'' değerlendirmesini yaptı.

 “Türkiye farklı türden şoklara uyum sağlamayı başardı”

Morales, Türkiye'de otoritelerin mali disiplini korumak konusunda kararlı olduklarının görüldüğünü de ekleyerek, ''Ayrıca geçmişe bakıldığında görüldüğü kadarıyla, Türkiye ekonomisi büyümeyi ve farklı türdeki şoklara uyum sağlamayı başardı. Bu pozitif bir unsur olarak önümüze çıkıyor. Bunun yanında Türkiye'de finans sektörü krizlere dayanabildi ve finansal cephede Türkiye için bir çıpa vazifesi görebildi.'' dedi.

Türkiye'nin önünde bazı zorlukların da olduğunu aktaran Morales, ''Gelecek politika yapıcıların politika belirsizliğini azaltıp azaltmayacaklarını düşünmek zorundayız. Bu, politikanın gevşemesinin kapsam büyüklüğü ve zamanlaması açısından daha çok parasal tarafla alakalı bir durum. 2023 seçimlerine kadar ek politika teşvik tedbirlerinin olup olmayacağı gibi.'' ifadelerine yer verdi.

Etiketler