Fitch, TCMB'nin faiz indirimini değerlendirdi

Fitch, TCMB faiz indiriminin Türkiye'nin dış dengesinde sağladığı ılımlı gelişmeye zarar verebileceği yorumunu yaptı.

Fitch, TCMB'nin faiz indirimini değerlendirdi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, TCMB faiz indiriminin Türkiye'nin dış dengesinde sağladığı ılımlı gelişmeye zarar verebileceği yorumunu yaptı.

TCMB'nin 100 baz puanlık faiz indirimi ve para politikası yönlendirmesindeki değişikliğin enflasyonu kontrol altına almayı zorlaştıracağı yorumunda bulunan kuruluş, kararın Türkiye'nin para politikasındaki zayıf kredibilitesini gösterdiği ifadelerine de yer verdi.

Fitch, Türkiye de faizin 2021 sonunda 100 baz puan düşürülmesini beklediğini fakat  ağustos ayında artan enflasyon dikkate alındığında geçtiğimiz haftaki kararın 'erken' olarak değerlendirildiğini aktardı.

Raporda son küresel ekonomik görünüm değerlendirmesinde Türkiye'de 2021 sonu enflasyon beklentisinin yüzde 17.2 olduğu hatırlatıldı. ''Dirençli iç talep, yüksek uluslararası enerji fiyatları, TL'deki ek değer kaybı, enflasyon beklentilerinde daha fazla yükseliş dikkate alındığında beklentimizin yukarı yönlü revize edilme olasılığı var.'' ifadelerine yer verildi.

Raporda ayrıca Türkiye'nin dış kırılganlıklarının iç güven ortamında zayıflama ve dolarizasyonda hızlanma durumunda artabileceği belirtildi. Türkiye'nin yeni S400 alımı yönünde bir gelişmenin de ABD ile gerilimi artırabileceği kaydedildi.

Etiketler