Fitch: Fed faiz oranları 2023'e kadar artmayacak

Fitch'e göre, Fed faiz oranları 2023'e kadar artmayacak ve sonrasında yavaş yavaş yükselecek.

Fitch: Fed faiz oranları 2023'e kadar artmayacak

Fitch, ABD faiz oranları için orta vadeli temel senaryolarını belirledi ve faiz oranlarında daha hızlı yükselişe neden olabilecek bazı risklere vurgu yaptı.

Fitch Ratings'e göre ABD faiz oranlarında tahmin edilenden daha hızlı bir yükseliş için pek çok güvenilir yol var ve bunlar içinde enflasyon beklentilerinde artış, istihdam piyasasında şaşırtıcı biçimde hızlı toparlanma ve varlık alımının azaltılmasına bağlı olarak Hazine kağıdı getirilerinde daha büyük bir yükseliş de bulunuyor.

Fed bugün yayınladığı değerlendirmede, Fed politikasının 2023 yılının ardından daha sınırlayıcı bir duruşa doğru ilerlemesinin gerekebileceğini belirtti. Ana senaryoda faiz oranlarının 2025'e kadar yüzde 3 seviyelerine çıkacağını tahmin eden Fitch, şu değerlendirmeyi yaptı:

''Politika faizleri 2023 yılına kadar artmayacak ve ardından yavaş yavaş artış gösterecek. Fed varlık alımlarının 2022 yılının büyük kısmında devam etmesi, ABD Hazine kağıdı getirilerinin normalleşmesini yavaşlatacak. Yüksek enflasyon ve enflasyon bekleyişleri daha hızlı faiz artırımlarını teşvik edebilir.''

Enflasyonun 2022 yılında gerileyeceğini öngördüklerini belirten Fitch, ancak kira ve ücret enflasyonunun önümüzdeki yıl ciddi bir şekilde artması riskinin farkında olunduğunu da aktardı. Kuruluşun açıklamasının devamı şöyle:

''Eğer özel sektör Fed'in ciddi biçimde yüksek enflasyona tolerans göstereceğini öngörürse, enflasyon bekleyişleri daha da artabilir. Alternatif olarak, eğer istihdam artışları ciddi şekilde hızlı olur ve maksimum istihdama beklenenden daha hızlı bir zamanda ulaşılırsa Fed faiz oranlarını 2022 yılının son çeyreğinde artırabilir ve varlık alımlarını daha çabuk şekilde sona erdirebilir.''

Fitch, Fed'in varlık alımlarını azaltmasının tahvil getirilerini daha çabuk şekilde artıracağını da belirtti.

Etiketler