Fitch, borç ve gelir uyumsuzluğu olan Türk şirketlerini değerlendirdi

Fitch: Döviz cinsinden borç ve gelir uyumsuzluğu olan Türk şirketleri bunu azaltmak için adımlar atıyorlar.

Fitch, borç ve gelir uyumsuzluğu olan Türk şirketlerini değerlendirdi

Fitch Ratings, Türk şirketlerinin döviz cinsinden borçlarıyla gelirleri arasındaki uyumsuzluğu daha fazla nakit döviz tutarak azalttıklarını ve bununla beraber döviz borçlanmalarının hâlâ genele yaygın olduğunu açıkladı.

Fitch, bu borçlanmaların her zaman aktif bir şekilde hedge edilmediğini ya da döviz cinsinden gelirler ile dengelenmediğini de belirtti.

Gelişmekte olan piyasa şirketlerinin ABD dolarının güçlenmesi riskiyle karşı karşıya olduklarını bildiren Fitch, ''Türk şirketleri tarihi olarak bu risklere en fazla açık olanlar arasında yer alıyorlar. Raporumuz için değerlendirdiğimiz şirketlerin borçlarının ortalama yüzde 70'i döviz cinsinden şirketler ve gelirlerinin yalnızca yüzde 46'sı döviz.'' ifadelerine yer verdi.

Türk şirketlerinin döviz kuru risklerinin, Türk Lirasının geride bıraktığımız 10 yılda değer kaybı yaşamasıyla öne çıktığını bildiren Fitch, Fed'in yıl sonuna doğru tahvil alımını azaltmaya başlamasını beklediklerini aktardı. 

''Eğer Türk Lirası kötüleşirse borç uyumsuzluğu olan şirketlerin döviz cinsinden borçlarını yerel para cinsinden gelirleriyle servis etmeleri gerekebilir.'' uyarısını yapan Fitch, ''Bu borçlar kısa vadeli olduğunda riskler daha da artabilir ve şirketlerin kendilerini, döviz cinsinden borcu nakit ya da finansman bularak fiziki şekilde geri ödemek zorunda kalacakları bir pozisyonda bulmaları ihtimali de artar.'' dedi.

Türk şirketlerinin risklerini azaltmak için, toplam döviz borçları içindeki uyumlandırılmamış borç tutarını yüzde 71'den yüzde 53'e düşürdüklerini ve hedge edilen borç oranını yüzde 26'dan yüzde 31'e çıkardıklarını belirten Fitch, şirketlerin döviz cinsinden nakit pozisyonlarını artırdıklarını, 2017'de yüzde 55 olan nakit içindeki döviz oranının ise yüzde 76'ya çıktığını da ifade etti.

Etiketler