Fitch: Avrupa toparlanmaya devam ediyor, Türkiye ise bir istisna

Fitch: Gelişmekte olan Avrupa, pandeminin etkilerinden toparlanmaya devam ediyor, Türkiye ise bir istisna...

Fitch:  Avrupa toparlanmaya devam ediyor, Türkiye ise bir istisna

Fitch Ratings, gelişmekte olan Avrupa ekonomilerinin, işletmelerin sınırlamalara ayak uydurmalarına, aşılamada sağlanan ilerlemeye ve devlet desteğine bağlı olarak pandeminin etkilerinden toparlanmaya devam ettiklerini, ancak yinelenen virüs dalgalarının ekonomik aktiviteyi engellemekte olduğuna işaret etti.

Bu aksaklıkların, bozulmaların uzun süredir devam etmesinin kamu finansmanı üzerinde baskı yarattığını, ancak finansman gerilimlerinin ortaya çıkmadığını ifade eden Fitch, bölgenin çoğunda enflasyonun toparlandığını da belirtti.

ABD uzun vadeli faiz oranının artmasının genel olarak bölgenin büyük bölümü üzerinde küçük bir etki yarattığına dikkat çeken Fitch, bunda orta ve doğu Avrupa'da hakimiyetin euro cinsinden fonlamada olmasının rol oynadığını savundu.

Raporunda Türkiye'nin ise istisna olduğunu belirten Fitch, "Büyük dış finansman ihtiyacı ısrarcı, kalıcı bir kırılganlık ve merkez bankası yönetiminde yapılan değişiklik sonrası politika yönü konusunda oluşan belirsizlik bu kırılganlığı artırdı." değerlendirmesini yaptı. Türkiye'nin kredi notu görünümünün bu yıl yeni ekonomi yönetimi ile birlikte politika karşısında iyileşmeyi yansıtacak şekilde 'negatif'ten 'durağan'a revize edildiğini hatırlatan Fitch, ancak ekonomi yönetiminin bir kısmının görevden alındığına dikkat çekti.

Türkiye'nin kredi notunun zayıf dış finansmanı, zayıf para politikası kredibilitesini, yüksek enflasyonu, ekonomide oynaklığı ve jeopolitik riskleri yansıttığını ifade eden Fitch, notu destekleyen faktörler olarak ise güçlü kamu finansmanını, büyük ve çeşitlendirilmiş ekonomiyi işaret etti.

Cumhurbaşkanı'nın merkez bankası başkanını faiz oranı 200 baz puan artırıldıktan sonra Mart 2019'da görevden almasının hali hazırda zayıf olan para politikası kredibilitesini ve sınırlı merkez bankası bağımsızlığını baltaladığını savunan Fitch, TCMB'nin 15 Nisan'da yeni başkan liderliğinde yaptığı toplantıda politika faizini yüzde 19'da tuttuğunu ve pozitif reel faizleri sürdürme sözü verdiğini de hatırlattı. Fitch, "Erken politika gevşetme veya fonlama şartlarını dolaylı olarak gevşetmek yatırımcı güvenini zayıflatabilir, ödemeler dengesi ve makroekonomik istikrar risklerini yoğunlaştırabilir." dedi.

Etiketler