Alkol ve sigara yerine hisse al!

Sigara ve alkolü bırakarak bile zengin olabilirsiniz!

Alkol ve sigara yerine hisse al!

Sigara içmenin sağlığa olan zararlarını hemen herkes bilir en çok da sigara kullananlar. Ancak biliyoruz ki halkımız için sigaranın sağlığa olan zararı "İçen de ölüyor. İçmeyen de!"  fikrine sahip oldukları için çok ciddiye alınan bir konu değil.

Bugün sigara ve alkolün sağlığa zararını bir kenara bırakıp bu iki kötü alışkanlığı bırakıp nasıl hayatımızı ekonomik olarak değiştireceğimizi inceleyelim ve kendimize bir strateji oluşturalım, sigara ve alkolün ekonomik yönden sizi ne kadar büyük bir yıkıma uğrattığını, her yıl sigara ve alkole ayırılan bütçe ile hisse senedi almak yerine bu parayı sigara ve alkole harcadığınız için uzun vadede ne kadar büyük bir kazançtan kendinizi mahkum bıraktığınıza bir bakalım.

Karını istikrarlı bir şekilde yüzde 15 arttıran ve yüzde 50'ini ortaklarıyla paylaşan bir şirketin PD/DD  yaklaşık 2 olacak varsayımı ile hayali stratejimize BirBorsa ekibi olarak dahil ettik.

Sonuç

Süre içerisinde de aldığımız temettülerle de hisse senedi alımı yaptık ve 10 yılın sonunda yaklaşık 26bin lot hisse senedine sahip olduk.

Hisselerimizin piyasa değeri de 236.767 TL'ye ulaştı. 10 yılın sonunda gelen temettüler ile hisse almak yerine piyasa dışında günlük hayatımızda veyahut ihtiyaçlarımız için kullanmaya başlarsak yani temettüler ile yeni hisse senedi alımı yapmak yerine bu parayı kendimiz için kullanmak istersek yıllık 1.915 TL'lik bir temettü gelirimiz olacak. Bu da aylık 2.000 TL'den fazla bir ek gelir demek. Emeklilik demek. 

Yukarıdaki hesaplamaya göre 10 yıl sigara içmek yerine hisse senedi satın alan bir kişi 10 senenin sonunda portföyünde yaklaşık 236 bin lira değerinde bir hisse olacaktı.

Sigara ve alkolün sağlığa olan zararlarının yanında ekonomimizi nasıl büyük bir darboğaza uğrattığını, sigara ve alkol almak yerine hisse senedi alınsaydı olası sonuçlarını açıklamaya çalıştım. 
Bu yazıyı okuyan genç yaşlı herkesin 10 yıl sonra burada bahsedilen paraların hayal olmadığını düşünmesini ve belki gelecek nesillerini belki kendi hayatını garanti almak için bunu denemesini BirBorsa ailesi olarak tavsiye ediyoruz.

BirBorsa / Cem Arslan

Etiketler