Finansal hizmetler güven endeksi açıklandı! Eylül ayında..

TCMB tarafından açıklanan verilere göre, eylül ayına ilişkin hizmetler istatistikleri ve finansal hizmetler güven endeksi ağustos ayına kıyasla gerileme gösterdi.

Finansal hizmetler güven endeksi açıklandı! Eylül ayında..

TCMB eylül ayına yönelik finansal hizmetler istatistikleri ve finansal hizmetler güven endeksi (FHGE) verisini açıkladı. Verilere göre bu yılın eylül ayında FHGE, ağustos ayına kıyasla 1,5 puan gerileme gösterdi ve 166,8 seviyesine düştü.

Ayrıca endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri göz önünde bulundurulduğunda, gelecek 3 aydaki süre içerisinde hizmetlere olan talep beklentisi finansal hizmetler güven endeksinin yükselmesinde etkili oldu. Son üç aydaki iş durumu ve hizmetlere olan talebin de finansal hizmetler güven endeksini düşürdüğü gözlemlendi.

Finansal hizmetler güven endeksi açıklandı! Eylül ayında.. - Resim : 1

Beklentiler güçlendirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan değerlendirmede şu sözlere yer verildi:

'İş durumu ve hizmetlere olan talebe ilişkin değerlendirmelere göre, son üç ayda iş durumunda iyileşme ve hizmetlere olan talepte artış olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya kıyasla zayıfladığı gözlenmektedir. Gelecek üç ayda hizmetlere olan talepte artış olacağı yönündeki beklentilerin ise güçlendiği görülmektedir.

İstihdama ilişkin değerlendirmelere göre, son üç ayda istihdamda artış olduğunu bildirenler ile gelecek üç ayda istihdamda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin zayıfladığı gözlenmektedir. 

2022 yılı Eylül ayında, NACE Rev.2 sektör sınıflamasına göre "Finans ve Sigorta Faaliyetleri" sektöründe güven endeksleri alt sektörler itibarıyla değerlendirildiğinde, "64-Finansal Hizmet Faaliyetleri (sigorta ve emeklilik fonları hariç)” sektöründe 1,9 puanlık azalış olduğu, "65-Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Fonları (zorunlu sosyal güvenlik hizmetleri hariç)" ve "66- Finansal Hizmetler ile Sigorta Faaliyetleri için Yardımcı Faaliyetler" sektörlerinde ise bir önceki aya göre sırasıyla 0,1 ve
39,3 puanlık artış olduğu gözlenmektedir.

2022 yılı Eylül ayında Finansal Hizmetler Anketi sonuçları, finansal sektörde faaliyet gösteren 155 kuruluşun yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilerek değerlendirilmiştir.'