Waller: ABD ekonomisi kalkış yapmaya hazır

Fed'in yeni üyesi Waller: ABD ekonomisi kalkış yapmaya hazır, ancak buna eşlik edecek enflasyon geçici olacaktır.

Waller: ABD ekonomisi kalkış yapmaya hazır

Fed'in yeni üyesi Christopher Waller, daha fazla Amerikalının KOVID-19'a karşı aşılanması ve insanların dışarı çıkmak konusunda daha rahat hale gelmeleri ile birlikte ABD ekonomisinin kalkış yapmaya hazır olduğunu, ancak buna eşlik edecek enflasyon artışının geçici olmasının muhtemel olduğunu söyledi.

"Ekonominin havalanmaya hazır olduğunu düşünüyorum" diye konuşan Waller, "Virüs kontrol altına alındıkça herkes daha da rahatlıyor ve bunu ekonomik aktivitede artış biçiminde görüyoruz." dedi.

Waller, ABD ekonominin bu yıl yüzde 6,5 büyüyebileceğini öngörürken, işsizliğin ise yüzde 5'e düşebileceğini vurguladı. Enflasyonun ise bu yıl yüzde 2,5 civarına yükselebileceğini ifade eden Waller, "Enflasyonda geçici artış ne kadar olursa olsun, biz şu anda bunun kalıcı olmamasını bekliyoruz." diye konuştu.

Waller, Fed Yönetim Kurulu'nun 6'ncı üyesi olarak geçen yılın son çeyreğinde seçilmişti. Fed Yönetim Kurulu'nda bir koltuk hala boş.

''Pandemi, ABD'de korkulandan daha az işletmenin batmasına yol açmış olabilir''

Fed tarafından yapılan araştırma, KOVID-19 salgınının ilk yılında ABD'de korkulandan daha az işletmenin batmasına yol açmış olabileceğini ortaya koydu. Çalışmaya göre 200 binden daha az işletme KOVID-19 nedeniyle battı.

Fed çalışması, işletmelerin batmasının işsizliğe göreceli olara daha az etki yapmış olabileceğini de ortaya koydu.

Çalışma, pandeminin Amerikan reel sektörünü perişan edeceği yönündeki tahminler ve ABD'de küçük işletme sahiplerinin büyük bölümünün ayakta kalıp kalmayacakları konusunda endişeli oldukları yönündeki anketlerle çelişiyor.

Etiketler