Fed yüksek enflasyona karşı faiz artırımına devam edecek

ABD Merkez Bankası başkanından beklenen açıklama geldi! Başkan Powell'ın yapmış olduğu açıklamda yüksek enflasyona karşın faiz artırımının devam ettirilmesi gerektiğini aktardı.

Fed yüksek enflasyona karşı faiz artırımına devam edecek

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Powell, yaptığı açıklamalarda yüksek enflasyona karşı faiz artırımının devam etmesi gerektiğini belirtti.

ABD Merkez Bankası politika faizini 75 baz puan artırdı

ABD Merkez Bankası başkanı Powell, düzenlediği basın toplantısında enflasyonu düşürmeyi taahhüt etti. Bu hedef için planlı ve istikrarlı bir şekilde kararlılıkla çalıştıklarını belirtti. Başkan Powell, Amerika Birleşik Devletleri ekonomisinin son iki buçuk yıl içerisinde birçok badire yaşadığını ancak buna karşılık resesyonda olmadığını, aksine direncini kanıtlandığını ileri sürdü. Bu yüzden de her bireye katkı sağlayan güçlü bir iş gücü piyasası koşullarını oluşturmak için enflasyonu % 2 hedefine indirmelerinin gerektiğini vurguladı.

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (Fed) yüksek enflasyona karşı faiz artırımına devam edecek

İş gücü talebi halen yüksek seviyede devam ediyor

Enflasyonun yukarı seviyelerde izlediğini söyleyen Powell, bu nedenle Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) politika faizini 75 puan yükselttiğini ve yükselen artışların da olumlu olduğunu belirtti. Ayrıca üretim göstergeleri ve son harcamaların giderek yumuşak bir tabana inmesine dikkat çeken Powell, tüketici harcamalarındaki artışın, düşük harcanabilir reel gelir ve sıkı finansal şartlar dolayısıyla önemli bir seviyede yavaşladığını öne sürdü. Buna ek olarak ise iş gücü talebinin yüksek seviyede devam ettiğini belirtti.

Ukrayna’daki savaş benzin ve gıda fiyatlarını yükseltiyor!

ABD Merkez Bankası Başkanı Powell, Ukrayna – Rusya Savaşı’ndan dolayı benzin ve gıda fiyatlarının genel seviyesinin artarak enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturduğunu belirtti. Bu noktada yüksek enflasyonun şu anda yarattığı ve gelecekte de yaratacağı risklerin farkında olmak gerektiğini, bu yüzden de enflasyonu yüzde 2 derecesine düşürmeye çabaladıklarını ifade etti.

Gelecek aylarda enflasyon düşecek!

Fed Başkanı Powell, gelecek aylarda enflasyonun önemli derecede düşeceğini ve faiz yükseltme hızlarının da ulaşılan verilere ve ekonominin ilerlemesine bağlı olarak süreceğini ifade etti. Para politikasının sıkılaştığı durumda ise kümülatif politika ayarlamalarının enflasyonu ve ekonomiyi ne yönde etkilediğini gözlemlerken, artış hızını biraz daha alt seviyelere indirmenin uygun olacağını belirtti.

Tüm bu gelişmeler doğrultusunda politika faizlerinde 75 baz puanlık bir artış gerçekleştirdiklerini belirten Powell, bu artışın doğru büyüklükte bir artış olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

SUSD KC Amerikan Doları Türk Lirası
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 32.36
Satış 32.38
Değişim -0.0899%
Son Değer 32.38
En yüksek 32.41
En düşük 32.32
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler