Fed, toplantı sonrası faize ilişkin tahminlerini değiştirmedi

Fed, 2021 yılı için büyüme beklentisini yüzde 6,5'e yükseltirken faize ilişkin tahminlerini değiştirmedi.

Fed, toplantı sonrası faize ilişkin tahminlerini değiştirmedi

Fed yetkilileri, 2021 yılı için büyüme beklentisini yüzde 6,5'e yükseltti

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri GSYH tahminlerini yukarı yönde revize ettiler. Fed'in açıkladığı "Ekonomik Projeksiyon" raporuna göre, 2021 yılı büyüme beklentisi yüzde 6,5 oldu. Fed gelecek yıl için yüzde 3,3; 2023 yılı için yüzde 2,2 büyüme beklentiğini açıkladı.

Bir önceki raporda bu yıl için yüzde 4,2, gelecek yıl için yüzde 3,2 ve 2023 yılı için yüzde 2,4 büyüme tahmin edilmişti.

Uzun dönem büyüme beklentisi yüzde 1,8 olarak kaldı.

ABD ekonomisi yılın 4. çeyreğinde öncü verilere göre yüzde 4,1 büyüdü. Büyüme ile ilgili final sonuçları 25 Mart'ta açıklanacak.

17 Fed yetkilisi 3 ayda bir ABD'nin işsizlik, enflasyon, ekonomik büyüme ve faiz oranlarıyla ilgili önümüzdeki 3 yıl ve uzun döneme ilişkin tahminde bulunuyorlar.

Fed yetkililerinin faize ilişkin tahminleri değişmedi

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin önümüzdeki dönem için faiz tahminleri değişmedi. Fed'in açıkladığı "Ekonomik Projeksiyon" raporuna göre, bu yıl ve gelecek 3 yıl için faiz tahminleri bir önceki raporda olduğu gibi yüzde 0,1 seviyesinde kaldı. Fed yetkililerinin uzun dönem faiz tahmini yüzde 2,5 seviyesinde bulunuyor.

Fed yetkilileri, bu yıl işsizlik oranının yüzde 4,5 olmasını bekliyor

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri bu yıl için işsizlik oranı beklentisini aşağı yönlü revize etti. Fed'in açıkladığı "Ekonomik Projeksiyon" raporuna göre, işsizlik oranı tahmini bu yıl için yüzde 5,0'ten yüzde 4,5'e, gelecek yıl için yüzde 4,2'den yüzde 3,9'a çekildi.

Fed yetkilileri 2023 yılı için yüzde 3,7 olan tahminini ise yüzde 3,5'e indirdi.

Uzun dönem işsizlik tahmini de yüzde 4,1'den yüzde 4,0'e geldi.

ABD'de şubat ayı itibarıyla işsizlik oranı yüzde 6,2 seviyesinde açıklandı. İşsizlik oranı KOVİD-19'un etkilerinin zirve yaptığı nisan ayında yüzde 14,7 ile tarihi zirvesini görmüştü.

Fed faiz oranlarında ve tahvil alımlarında değişiklik yapmadı

Fed, gevşek para politikalarının ABD ekonomisi koronavirüs salgınının etkilerinden daha da toparlanan kadar devam ettirme planlarını teyit etti. İki gün süren FOMC toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada ekonomik büyüme, enflasyon ve faiz oranları için önümüzdeki yıllara yönelik projeksiyorlarını güncelleyen Fed, büyüme için daha parlak bir görünüm ortaya koydu.

FOMC toplantısı sonrası yapılan açıklamada, "Toparlanma hızında bir yavaşlamayı takiben, ekonomik aktivite ve istihdam göstergeleri son dönemde yukarı döndü, bununla birlikte pandemiden en olumsuz etkilene sektörler zayıf olmaya devam ediyor." ifadelerine yer verildi.

Fed, enflasyon ve istihdam hedeflerine doğru "oldukça önemli ilerleme" sağlanana kadar ABD Hazine kağıtlarından aylık 80 milyar dolar ve mortgage destekli menkul kıymetlerden aylık 40 milyar dolar alım yapılmaya devam edilmesini kararlaştırdı.

Ekonominin ivme kazandığını belirten Fed, görünümün koronavirüse verilecek sağlık yanıtına bağlı olmaya devam ettiğini ve finansal şartların destekleyici olmaya devam ettiğini ifade etti.

Etiketler