Fed, tedarik zinciri sarsılırken çifte enflasyonla karşı karşıya!

Raporlar, Amerikan halkının büyük bir çoğunluğunun artan enflasyon konusunda endişeli olduğunu ve haftalar geçtikçe mali durumun kötü görünmeye devam ettiğini gösteriyor.

Fed, tedarik zinciri sarsılırken çifte enflasyonla karşı karşıya!

ABD Senatörü: Fed'in Alımlarını Sürdürmesi İçin Hiçbir Gerekçe Yok!


ABD merkez bankasının Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tarafından düzenlenecek iki günlük toplantının, Fed'in niceliksel genişlemeyi azaltmayı ve faiz oranlarını artırmayı planlayıp planlamadığı konusunda piyasalara ipuçları vereceğine inanıyor. Bu arada, Joe Biden'ın yönetimi enflasyonu reddetti ve Biden yakın zamanda CNN Belediye Binası'nda "enflasyondan endişe duyan" kimseyi tanımadığını iddia etti.


Pazartesi günü Reuters, ABD merkez bankasının artan enflasyon konusunda bölündüğünü ve şu anda ülkenin para yöneticilerinin tedarik zinciri komplikasyonları nedeniyle çifte enflasyonla uğraştığını bildirdi. Sorunları daha da ileri götürmek için, yatırımcıların bu haftaki FOMC toplantısından endişe duymaları nedeniyle ABD 10 yıllık Hazine bonolarının getirileri pazartesi sabahı düşüş yaşadı.

Geçen hafta, Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, milletvekillerine enflasyon endişeleri hakkında yanıt verdi. Powell bir kez daha enflasyonun geçici olduğunu söyledi ve merkez bankasının başı da arz sıkıntısından bahsetti. Politikacılar ve ekonomistler, Federal Rezerv'in neden niceliksel genişlemeyi sürdürmesi gerektiğini merak etmeye başlıyor.

PGIM Sabit Gelir Baş Ekonomisti Nathan Sheets basına, insanların bu soruları ABD ekonomisinin daha iyi durumda olması nedeniyle sorduğunu söyledi. Sheets, "Ekonomi, sonuçta, bir yıl öncesine göre çok daha iyi" dedi.

Fed'in neden ayda 120 milyar dolarlık varlık satın almaya devam etmesi gerektiğini açıklaması giderek zorlaşıyor

ABD senatörü Pat Toomey, Politico yayınına verdiği bir röportajda harcamaların haklı olmadığını söyledi. Toomey dedi ki: Fed'in -satın alımlarını- mevcut seviyelerde tutması için hiçbir gerekçe yok ve bunu yapmak ciddi bir şekilde artan enflasyona katkıda bulunma riskini taşıyor.

Herkes Ayda 120 Milyar Dolara Ne Alındığını Sorguluyor

Politico, durumu Wrightson ICAP baş ekonomisti Lou Crandall ile de görüştü ve Fed'in harcamalarını dezavantajlı olarak nitelendirdi.

Crandall, "Her düzeyde ters etki yapıyor," dedi. ICAP ekonomisti, "Bunun gibi daha fazla borçlanmayı teşvik etmek gerekli değil" diye ekledi. PGIM'in baş ekonomisti Sheets, tahvil piyasası sinyallerinin gelecekteki enflasyon hakkında daha az endişe gösterdiğini vurguladı. Sheets, "Burada acele etmemiz için hiçbir neden yok" dedi.

Harvard Kennedy Okulu'nda kıdemli bir arkadaş olan Megan Greene de Politico'ya verdiği demeçte benzer bir fikir verdi ve Fed'in satın alımını aniden durdurmanın olumsuz etkileri olabileceğini söyledi.

Greene, "Şu anda herkes 120 milyar dolara ne aldığımızı sorguluyor. Fakat azalmanın daha da kötü etkileri olabilir, bu nedenle devam etme riski, aniden geri çekilme riskinden daha düşük görünüyor.”  dedi. 

IMF Eski Başkan Yardımcısı, Joe Biden 'Enflasyondan Endişeli Kimseyi Tanımıyor'


Güney Afrika doğumlu bir ekonomist ve finans yazarı olan Desmond Lachman, kısa süre önce "Fed'in demir yumruk gücünün elinden alma zamanının geldiğini" dile getirmişti.

Lachman, The Hill için kaleme aldığı son yazısında ABD merkez bankasının geçmişteki balonlardan ders almış olması gerektiğini söyledi. ''2000 dot.com balonunun patlamasıyla ve 2006 konut ve kredi piyasası balonlarının patlamasıyla ilgili acı tecrübemiz, Fed'i balon patlamalarının ne kadar maliyetli olabileceği konusunda bilgilendirmelidir” dedi. Ekonomist şunları ekledi:

Bu balonlar patladığında, finansal sistem üzerinde büyük yayılma etkileri olabilir. Ayrıca çıktı ve istihdam üzerinde maliyetli etkileri olabilir ve bu da Fed'in fiyat istikrarı ve tam istihdamdan oluşan ikili görevini yerine getirmesini zorlaştırır.


CNN Belediye Binası'nda, ABD başkanı Joe Biden enflasyon korkularına omuz silkti ve hatta geçenlerde Mayıs sonunda kaçak enflasyon konusunda uyarıda bulunan ekonomist Larry Summers'dan bahsetti. Biden, "Arkadaşım olan Larry Summers da dahil olmak üzere enflasyondan endişe duyan kimseyi tanımıyorum" dedi.

BirBorsa / Cem Arslan

Etiketler
Fed