FED sinyali verdi: Yüksek faiz devam edecek

ABD Merkez Bankası yani FED olarak bilinen banka tarafından en son tutanaklar yayımlandı. Yayımlanan tutanaklar dikkatleri çekti.

FED sinyali verdi: Yüksek faiz devam edecek

FED tarafından yapılan son toplantıda politika faizinin 75 baz puan artış göstererek %3,00 ile %3,25 aralığında yükseltildiği açıklanmasının ardından enflasyonun daha da düşmesi için faiz artırımın bir süre daha devam edeceğine işaret edildi. Faiz artırımı devam ettikçe piyasaların da bu durumdan olumsuz olarak etkileneceği ve yükseleceği anlamına gelmektedir.

20-21 Eylül tarihinde düzenlenen FED ve Federal Açık Piyasa Komitesinin toplantısıyla ilgili tutanaklar yayınlandı. FED yetkililerinin fiyat istikrarına ulaşması için daha sıkı politika duruşuna geçeceği ve bu duruşun da devam etmesi gerektiği vurgulandı.

Faiz artışı devam edecek!

En son FED tarafından yapılan açıklamayla politika faizinin 75 baz puan artışla %3,00 ile %3,25 aralığında yükseltildiği açıklanmıştı. Enflasyonun düşüş göstermesi için de faiz artırımının devam edeceği açıklandı. Toplantı sonrası tutulan tutanaklarda:

"Yetkililer, Fed'in fiyat istikrar ve maksimum istihdam hedeflerini başarmak için Komitenin daha sıkı bir politika duruşuna geçmesi ve ardından bu duruşu sürdürmesi gerektiği kararına vardı." ifadesi kullanıldı.

Enflasyon düşüyor!

FED faiz kararı

Hazırlanan tutanak kapsamında enflasyonun yüksek devam etmesi ve uzun vadeli olarak %2 hedefinin üzerinde bulunduğu gözlemlendiği rapor kapsamında enflasyonun tahmin edilenden daha yavaş düştüğü kaydedildi. Hazırlanan tutanakta:

"Pek çok yetkili, enflasyonu düşürmek için çok az önlem almanın maliyetinin, çok fazla önlem almanın maliyetinden daha büyük olabileceğini vurguladı." değerlendirmesi yapıldı.

Bazı yetkililer tarafından yapılan açıklamaları incelediğimizde özellikle hala belirsiz olan mevcut küresel ekonomik ve finansal ortamda ekonomik görünüm üzerinde önemli olumsuz etkiyi azaltmak amacıyla politika faizinde yükselen enflasyonun hızını ayarlamanın önemli olacağı tutanaklarda belirtildi. Ayrıca yetkililer tarafından faiz artış hızının yavaşlatılmasının uygun olacağına işaret edilen tutanaklarda faiz artırımlarının hızını yavaşlatmanın uygun olacağı konusunda anlaştığı aktarıldı.

FED ile Federal Açık Piyasa Komitesi arasında gerçekleştirilecek olan toplantının da 1-2 Kasım tarihleri arasında yapılması planlanmaktadır. Toplantı tutanaklarından sonra da 2023 yılı faiz oranları ve enflasyon oranı tahminleri yapılacak olup, piyasalar da dalgalı olarak ilerleyecektir.