FED ne kadar faiz artıracak? Piyasaların FED beklentisi nedir?

A1 Captial Yatırım, günlük bültenlerinde global piyasaları inceledi. Piyasaların beklentisi nedir? FED'in faiz kararı ne olacak?

FED ne kadar faiz artıracak? Piyasaların FED beklentisi nedir?

Piyasaların beklediği gün geldi, FED'in 75 baz puanlık faiz artış kararı bekleniyor. FED tarafından beklenen kararın enflasyonla mücadelenin öncelik olduğunu yansıtması, aksi halde enflasyonun çok daha uzun ve sert olacağı ihtimalinin olacağı düşünülüyor.

FED'n yapacağı 75 baz puanlık artırım beklentisi üzerinden fiyatlandırılıyor. Kısa vadeli artışların uzun vadeli büyümeye oldukça zarar vereceğini belirten Hazine piyasası, getirilerin  %2,8068'de sabit kalırken, iki yıllık getirilerin %3,0528'in altına indiği izleniyor.

Ekonomiye oldukça zarar veren faiz oranlarına yönelik endişelerin üstüne ek olarak, AB enerji kriziyle karşı karşıya kalmışken, Çin'de tekrar kritik seviyelere gelen Kovid-19 politikaları ve emlak piyasasının çöküşüne dair yeni korkularla yüz yüze.

Geçtiğimiz iki haftalık süreç içinde euro çok zorlanırken, Gazprom'un Avrupa'ya giden doğal gaz akışını azalttığını ve enerji fiyatlarının daha da yükseleceğini söylemesiyle yüzde 1 düştü. Bununla beraber Rusya kış aylarında doğal gaz akışını keserse Almanya'nın resesyona gireceği düşünülüyor. Yüksek enflasyondan dolayı azalan tüketici talebinin daha da düşeceği tahmin ediliyor.

Avrupa'nın yükselen gaz fiyatları petrolün stabil kalmasını sağladı. Brent ham petrol vadeli işlemleri varil başına 104.30 dolarda yerini aldı. ABD ham petrol vadeli işlemleri yüzde 0,1  artışla varil başına 95,14 dolara yükselmiş durumda. MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0,6 , Japon Nikkei %0,3 düştü. Altının onsu 1.717 dolarda sabit kaldı.

Yurt içi ve yurt dışı piyasalarının tüm dikkati haftanın en önemli gündem maddesi olan ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararında. 

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Etiketler