Fed faiz kararını bugün açıklayacak! İşte yapılan son tahminler

ABD Merkez Bankası (FED), bütün dünyanın büyük bir merak ile beklediği faiz kararını bu akşam detaylı bir şekilde açıklayacak. FED'in geçtiğimiz ay olduğu gibi bu ay içerisinde de toplamda 75 baz puanlık faiz artışına gitmesi beklenenler arasında.

Fed faiz kararını bugün açıklayacak! İşte yapılan son tahminler

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün gerçekleşecek ve devamında sona erecek Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısı kapsamında toplam 75 baz puanlık faiz artırışına gidileceği düşüncesi ile piyasalarda fiyatlandırılmaya başlandı. Bu durumun beraberinde piyasa uzmanları toplam 100 baz puan faiz artırımına daha az ihtimal verildiğini aktarıyor. Açıklanacak faiz kararı, Türkiye'yi ve beraberinde dolar/TL'yi de etkileyecek.


Fed eğer toplam 75 baz puan artışa giderse; politika faizi yüzdelik olarak 2,25-2,50 aralığına yükselmiş olacak. Diğer bir yandan ise piyasalar Fed’in yıl sonuna kadar ki faizleri yaklaşık olarak yüzdelik 3,5’e yükselteceğini aktarıyor. 2023’ün ikinci yarısında ise düşürmeye başlayacağı konuşmalara ekleniyor.


Fed geçtiğimiz ay içerisinde düzenlenmiş olan toplantısında da toplam 75 baz puanlık faiz artışına gitmişti. Bu durum 28 yılın en sert gerçekleşen faiz artışı olarak kayıtlara tutulmuştu.
Fed’in kararı bugün Türkiye saati ile 21.00’da açıklanacak. Fed Başkanı olan Jerome Powell da 21.30’da kameraların karşısına geçerek, detayları paylaşacak.

FED
Powell’In açıklaması takibe alınacak

Diğer bir yandan Fed'in faiz kararının yanı sıra da Fed Başkanı olan Jerome Powell'ın yapmış olduğu açıklamaları yatırımcıların odağına yerleşiyor. Powell'ın yapmış olduğu açıklamalarda gelecek dönem içerisinde para politikasına ilişkin yeni ipuçları aranacak.


Bu ay içerisinde ABD'den gelmiş olan yüksek enflasyon verilerinin hemen ardından piyasa katılımcılarının toplam 100 baz puanlık artış beklentisi artışa geçse de; bu beklentilerin sonrasında yerini Fed yetkililerinin toplam 75 baz puanlık bir artışa daha yöneleceğine dönük tahminlere bırakmış oldu.


Toplam 100 baz puanlık bir artış gerçekleşirse, bu durum Fed’in şu anda mevcut olan para politikası çerçevesinin uygulamaya başladığı 1990’lı yıllardan bu tarihe kadar bir ilk olarak kayda geçecek.


Enflasyonda ki artış hız kesmeden sürüyor

Faiz artışlarına mart ayında yalnızca 25 baz puan ile başlamış olan Fed, mayıs ayında 50 baz puan, haziran ayında ise toplam 75 baz puanlık artışlara gitti. Fed'in faiz artışlarını kesintisiz bir şekilde hızlandırmasının arkasında duran en büyük etki ise ABD'de yükselişe geçen enflasyon oldu.


ABD’de tüketici fiyat endeksi (TÜFE) haziran ayı içerisinde yüzdelik 9,1 ile artışını sürdürdü. Yüzdelik 9,1’lik enflasyon 1981 kasım ayından bu yana ülkede gerçekleşmiş olan en yüksek enflasyon olarak kayda geçti.


Bloomberg'in aktarmış olduğu değerlendirmeler kapsamında, Brookings Enstitüsü kıdemli üyesi ve eski Fed Başkan Yardımcısı olan Donald Kohn enflasyon ile ilgili yapmış olduğu değerlendirmesinde, “Enflasyon yerleşik bir halde ve yayılıyor” dedi.
 

SUSD KC Amerikan Doları Türk Lirası
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 32.4
Satış 32.45
Değişim -0.1299%
Son Değer 32.45
En yüksek 32.57
En düşük 32.24
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler