Fed başkanlarından varlık alımına yönelik önemli açıklamalar!

Fed başkanları Bullard, Daly ve Fed Başkan Yardımcısı Clarida, varlık alımı azaltımı konusunda açıklamalarda bulundu.

Fed başkanlarından varlık alımına yönelik önemli açıklamalar!

Bullard: Krizden çıkmadan varlık azaltımını ve yeni politikaları konuşamayız

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, daha önce Fed'in, varlık alım programını azaltmayı tartışmaya başlamasının erken olduğunu savunmuştu. Bu duruşunu sürdüren Bullard, varlık alım hızını tartışmak ve para politikası kararlarında değişikliğe gitmeyi konuşmak için hâlâ çok erken olduğunu belirterek, "FOMC'nin bu konuları değerlendirmeye başlaması için önce krizden çıkmalıyız." açıklamasında bulundu.

Bullard, toparlanmanın hız kazandığı ve salgının sona yaklaştığı bir dönemde finansal istikrarsızlığı ABD ekonomisi açısından potansiyel risk olarak değerlendiriyor.

Finansal istikrarı çok yakından izliyoruz. İstikrarsızlık risklerinin normalden daha yüksek olduğunu söyleyebilirim fakat hâlâ alarm verilecek bir düzeyde bulunmuyor.

Konuşmasında enflasyonun 2021 ve 2022'de hedeflenen seviyenin üzerine çıkabileceğini de vurgulayan Bullard'a göre enflasyon baskıları er ya da geç hafifleyecek.

Daly: Varlık alımlarını azaltmak için Fed'in ilerleme görme şartı henüz yerine gelmedi

Fed'in, ekonomiye sağlanan teşvik ve desteklerin nasıl ve ne zaman geri çekilmeye başlanacağı hakkındaki karar sürecinde henüz başlangıç aşamasında bulunduğunu söyleyen San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, CNBC'de yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Sürekli olarak varlık alımlarının azaltılmasından bahsediliyor. Fakat herkes şunu bilmeli; hemen atılacak bir adım söz konusu değil. Şu anda politikanın bulunduğu yerden memnunuz. Ekonominin koronavirüs salgınından toparlanmasında, sabır ve para politikasının nasıl düzenleneceği Fed için büyük önem arz ediyor.''

Varlık alımlarını azaltmak için Fed'in, hedeflere doğru bir ilerleme görme şartı olduğunu hatırlatan Daly, bu şartın henüz yerine gelmediğini belirtti.

İşimizin bittiğini söylemek için çok erken.

Clarida: Önümüzdeki süreçte varlık alımlarının hızını azaltmayı tartışmamız gereken bir noktaya gelmiş olacağız

Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, ''Önümüzdeki süreçte gerçekleşecek toplantıların birinde, varlık alımlarının hızını azaltmayı tartışmamız gereken bir noktaya gelmiş olacağız.'' dedi.

Tahvil alımını azaltmayı konuşmak acil bir önem taşımıyor. Önümüzdeki toplantılarda tahvil alım hızını azaltmayı konuşmaya başlayacağımız bir noktada olacağız. Bu konu, nisan toplantısının odak noktası değildi. Hangi toplantıda gündeme geleceği veri akışına bağlı olacak.

Clarida, Yahoo Finance'a yaptığı açıklamada, ABD'de enflasyonun kontrolden çıkabileceği yönündeki endişeleri de cevapladı ve Fed'in gerektiğinde ekonomik toparlanmayı tehlikeye atmadan enflasyonu aşağı çekebilecek araçlara sahip olduğunu vurguladı.

Etiketler
Fed