Fed başkanlarından enflasyona yönelik açıklamalar

Fed başkanları, ABD ekonomisindeki enflasyonun durumu hakkında açıklamalarda bulundu.

Fed başkanlarından enflasyona yönelik açıklamalar

Evans: Enflasyon arzu ettiğimden düşük

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, enflasyonun şu anda düşük olduğunu söyledi. KOVID-19 salgınının yol açığı krizin devam ediyor olmasına rağmen Evans, "enflasyon arzu ettiğimden düşük." değerlendirmesini yaptı.

Fed'in enflasyonu yüzde 2 hedefine doğru yükseltmesi gerektiğini belirten Evans, enflasyonun yüzde 2,5 seviyesine yükselmesinin "olağan dışı" bir durum olmayacağını da savundu.

Evans daha önce yaptığı açtıklamalarda da enflasyonun düşük olduğnu belirtmiş ancak cari para politikasında değişiklik gerekmediğini savunmuştu.

Chicago Fed Başkanı, "Enflasyonun yüzde 2,5-3'e yükselmesi beni endişelendirmez, ancak yüzde 3'den 4'e doğru giden bir enflasyon problem olabilir." dedi.

Bostic: Enflasyonda büyük bir artış bekliyorum, ancak bunun uzun vadede ciddi bir etkisi olmayacak

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, enflasyonda yakın zamanda büyük bir artış yaşanmasını beklediğini, ancak bunun uzun vadede ciddi bir etkisinin olmasını beklemediğini söyledi.

Boston Ekonomi Kulübü'nde konuşan Bostic, "Pandeminin enflasyonun ölçümündeki bazı fiyatlarda nasıl bir kargaşaya, tahribata yol açtığı dikkate alındığında enflasyon trendlerinden endişe etmiyorum." diye konuştu.

Bostic, istihdamda hedeflenen seviyelere ulaşılmasından da en azından aylarca uzakta olduklarını belirtti.

Barkin: Enflasyonda bu yıl hızlı bir yükseliş görülmesini bekliyorum

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin de enflasyonda bu yıl hızlı bir yükseliş bekleyenler arasına katıldı. Ancak Barkin de enflasyonun 2022 yılında "normal" seviyelere döneceğini öngördü.

Barkin, "Arzda aksaklıklar, güçlü talep enflasyonun bu yıl artacağı anlamına geliyor, ancak işletmelerin çoğunun fiyat yaklaşımlarını değiştirmelerinin muhtemel olmaması nedeniyle zaman içinde yüzde 2 seviyesine geri dönecek." diye konuştu.

Daly: İstihdam piyasası kesinlikle hala zor bir durumda

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, ABD istihdam piyasasının 'kesinlikle hala zor bir durumda' olduğunu ve istihdamın hala KOVID-19 öncesine göre 10 bin aşağıda bulunduğunu söyledi.

Ekonomik büyümenin bu yıl hızlanmasının ve işsizliğin düşmesinin beklendiğini hatırlatan Daly, "Ancak işimizi bitirmekten hala çok uzaktayız. Ne bu yıl sonunda ne de gelecek yıl bir zafer ilan edebileceğimiz bir iş yapmış olmayacağız." diye konuştu.

Daly, işlerinin bitmesi, zafer ilan etmek için çalışmak isteyen her Amerikalıya iş sağlandığından ve insanların yaşamlarına geri döndüklerinden emin olmaları gerektiğini vurguladı.

Fed bankaların çoğu için temettü ödeme ve hisse geri alım sınırlamalarını 30 Haziran'dan sonra kaldıracak

Fed, stres testlerinin cari turunun tamamlanması ile 30 Haziran'dan sonnra bankaların çoğu için temettü ödeme ve hisse geri alımı sınırlamalarının kaldırılacağı mesajını verdi.

Fed Başkan Yardımcısı Randal Quarles yaptığı açıklamada, "Bankacılık sistemi bir güç, direnç kaynağı olmaya devam ediyor ve bu yıl yapılacak stres testlerinden sonra normal çerçevemize dönüş, bu direnci muhafaza edecek." diye konuştu.

Quarles açıklamasında, 30 Haziran'da açıklanacak stres testi sonuçlarına minimum zorunlulukların altında kalan bankalar için sınırlamaların 30 Eylül'e kadar devam ettirileceğini de vurguladı.

Etiketler