Fed başkanlarından ekonomik görünüme yönelik açıklamalar...

Fed başkanları Daly, Mester ve başkan yardımcılarından Logan, ekonomik görünüme ilişkin açıklamalarda bulundular.

Fed başkanlarından ekonomik görünüme yönelik açıklamalar...

Daly: İyi ekonomik verilerin aylarca tekrarlandığını görmemiz gerekli

San Francisco Fed Başkanı Daly, Fed'in ekonomiye sağladığı desteğin azaltılmasına hazır olunduğuna ikna olmak için iyi verilerin aylarca devam ettiğini görmek gerektiğini söyledi.

Mart ayı perakende satış verilerine değerlendiren Daly, "Bu iyi verileri görmenin daha başlangıç aşamasındayız. Gelecek konusunda iyimser olmak için bu verilerin aylarca tekrarlandığını görmeye ihtiyacımız var." diye konuştu.

"Ben çok iyimserim, umutlu hissediyorum, ancak politikayı hazırlarken verileri görmek istiyorum, çünkü ekonomik verilere ve virüse ilişkin projeksiyonlarda çok fazla belirsizlik var." diye konuşan Daly, "Gelen iyi verilere rağmen, Fed'in faiz artırmaya başlamak için ortaya koyduğu üç ön şarttan biri olan, çalışmak isteyen herkesin iş bulması şartını gerçekleştirmek zaman alacak." dedi.

''Hazine piyasasında reform yapılmalı, hedge fonlar dikkatle incelenmeli''

Mary Daly, yeni bir büyük şokta gelişebilecek finans sistemi kırılganlıklarının durdurulmasına yardım için Hazine piyasasında reform yapılması ve hedge fonlar ile banka dışı diğer finansal kuruluşlar üzerinde inceleme ve denetimin yinelenmesi çağrısında bulundu.

Mart ayında yaşanan gelişmelerin ABD Hazine kağıdı piyasasının, piyasaların gerildiği dönemlerde dayanıklılığı konusunda sorular gündeme getirdiğini belirten Daly, bunlar için bir dizi çözüm önerdi.

Öncelikle stres zamanlarında piyasalara destek verecek bir süreli geri alım kolaylığı oluşturulmasını öneren Daly, Hazine nakit piyasası için merkezi bir takas kullanılmasını da önerileri arasında saydı.

"Yaptığım önerilerin hem faydaları hem de maliyetleri konusunda dikkatli bir çalışma gerekiyor." diye konuşan Daly, "Ancak Fed'in toparlanmayı desteklemek için faiz oranlarını uzun bir süre düşük tutmasının gerektiği dikkate alındığında, Merkez Bankasının gelecekteki finansal piyasa çöküşlerini nasıl yöneteceği ve engelleyeceğini daha iyi ortaya koyması gerekli." dedi.

''Varlık alımlarını azaltmanın zamanı değil, hedeflerden hala çok uzaktayız''

Daly, ABD ekonomisinin Fed'in yüzde 2 enflasyon ve tam istihdam hedeflerine doğru "önemli ilerleme" sağlamaktan hala çok uzakta olduğunu savundu.

"Henüz varlık alımlarını azaltmayı değerlendirme noktasında değiliz." diye konuşan Daly, fiyatların önümüzdeki aylarda geçici olarak yükselmesinin beklendiğini not etmekle birlikte, enflasyonun hala Fed'in hedeflerine sürdürülebilir şekilde ulaşmaktan çok uzak olduğunu vurguladı.

Daly, "Yapılması gereken çok iş var. Enflasyonda şu anda istenmeyen bir artış görmemiz muhtemel değil. Eğer böyle bir artış olursa enflasyonu aşağı getirecek araçlarımız var." diye konuştu.

Logan: Hazine kağıdı alımlarında herhangi bir değişiklik küçük ve teknik olacak

New York Fed Başkan Yardımcısı Lorie Logan, Hazine kağıdı alımlarının dağılımında Fed tarafından yapılacak herhangi bir ayarlamanın küçük ve teknik olacağını söyledi.

Logan, "Yapılacak değişikliklerin, küçük ve teknik ayarlamalar olacağını akılda tutmak önemli." dedi.

Logan'ın verdiği bilgiye göre Fed'in aylık varlık alımlarında yapacağı ayarlamalar 13 Mayıs'ta yayınlanacak.

Mester: Ekonomik görünüm iyileşiyor

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ABD ekonomisinin koronavirüs salgınının neden olduğu krizden tam toparlaması için hala uzun bir yol olduğunu, ancak görünümün iyileşmekte olduğunu söyledi.

ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 6 veya üzerinde büyüyeceğini tahmin eden Mester, işsizlik oranının da yıl sonunda yüzde 4,5 veya altına ineceğini öngördü.

Mester, "Ekonomi hala maksimum istihdam ve fiyat istikrarı politika hedeflerimizden çok uzak. Ancak ilerleme sağlanıyor ve ekonomik görünüm parlıyor." diye konuştu.

Aşılara dayanıklı virüs varyantlarının ortaya çıkmaması halinde istihdam piyasası şartlarının iyileşeceğini öngören Mester, yılın ikinci yarısında ekonomik büyümenin güçlü olmasını beklediğini vurguladı.

Ancak Mester, ekonominin geniş tabanlı, sürdürülebilir toparlanmaya geri gelmesinin zaman alacağını da belirtti.

Şirketlerin tedarik zincirlerinde aksamalarla karşı karşıya kalmaları ve baz etkisiyle enflasyon rakamlarını kısa vadede yükseleceğini belirten Mester, ancak zaman ile bu fiyat artışlarının yavaşlayacağını öngördüklerini vurguladı.

Mester, "Şu noktada enflasyonun çok yukarı gideceği konusunda endişeli değilim. Enflasyon bekleyişlerinde ılımlı bir artış endişe verici değil." diye konuştu.

Etiketler