Powell'den ekonomiye ve dijital dolara yönelik önemli açıklamalar

Amerika Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisine ve dijital dolara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Powell'den ekonomiye ve dijital dolara yönelik önemli açıklamalar

Powell: Amerikan ekonomisi dönüm noktasında

Amerika Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell büyüme ve işe alımın hızlanması beklentileriyle ülke ekonomisinin dönüm noktasında olduğunu söyledi.

Amerikanın Sesi Radyosunun internet sitesinde yer alan habere  göre, Powell bununla birlikte hala bazı risklerin olduğunu belirterek özellikle salgının yeniden hız kazanma ihtimalini buna örnek gösterdi.

CBS televizyonuna konuşan Powell, ekonomiyle ilgili bir yandan iyimserliğini ortaya koyarken, salgın nedeniyle de hala risk olduğu uyarısında bulunmayı ihmal etmedi.

Powell, “Ekonominin çok daha hızlı büyümeye başlama eşiğinde olduğunu ve istihdamın da çok daha hızlı gerçekleştiğini hissediyor gibiyiz. Ekonomimizde ana risk, virüsün yeniden yayılmaya başlaması. İnsanlar sosyal mesafelerine dikkat eder ve maske takarsa iyi olur.”  ifadelerini kullandı.

Powell, Merkez Bankasının ekonomiye desteği azaltması gibi bir durumun olmadığı mesajını verdi ve enflasyon artışı beklentilerinin de geçici olduğunu söyledi.

Fed Başkanı, virüsün ekonomik görünüme hükmetmeye devam ettiğini de vurguladı.

''Fed, toparlanma tamamlanana kadar ABD ekonomisini desteklemeye devam edecek''

Fed Başkanı Jerome Powell, toparlanma tamamlanana kadar ABD ekonomisini desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

"Pek çok insan için KOVID-19'un yol açtığı resesyon sona erdi, ancak milyonlarcası için değil ve biz bu insanları aklımızda tutmaya devam edeceğiz." diye konuşan Powell, ülkenin bazı kesimlerinin yaşanan resesyondan tam toparlanmanın da ötesine geçtiklerini ancak gerçek ayrışmaların yaşanmakta olduğunu vurguladı. Powell, işini kaybeden düşük ücretli işçilerin işlerine daha hızlı geri dönebilmelerini sağlamak istediklerini belirtti.

Powell, enflasyona ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Federal bütçe açığının büyümesinin enflasyona yol açtığına dair şu anda işaret görmediklerini belirten Powell, "Biz enflasyonun bir süre için yüzde 2 hedefinin üzerine ılımlı şekilde yükselmesini istiyoruz. 'Eski, kötü enflasyon günlerine' geri dönmeyi istemiyoruz." diye konuştu.

Powell, bu yıl bir faiz artırımının gündeme gelip gelmeyeceğini yönünde bir soruya "Pek olası değil." yanıtını verdi.

Powell: Dijital dolar, büyük ölçekli bir araştırma ve geliştirme projesi

Fed Başkanı Jerome Powell, Merkez Bankası olarak dijital dolar konusunda büyük ölçekli bir araştırma ve geliştirme projesinin içine girdiklerini ve dijital bir para çıkarmanın halka bir yarar sağlayıp sağlamayacağı sorusuna henüz yanıt bulmadıklarını söyledi.

Powell, "Dijital dolar çok büyük ve karmaşık bir proje. Bu teknolojiyi ve olasılıkları iyi anlamamız lazım. Ancak bu şekilde politikaya ilişkin konuları gerçekten yönlendirebilirsiniz." dedi.

Çin ve İsveç gibi ülkelerin halihazırda dijital paralarını test etmekte olduğunu belirten Powell, "ABD'nin bu konuda öncü, ilk olmasına ihtiyaç yok." diye konuştu. Powell, yeni bir para formatı oluşturmak, bunu piyasaya sümek için Kongre'nin onayının gerektiğini de  işaret etti.

Powell, "Djital doların insanların faydasına olup olmayacağı sorusuna henüz bir yanıt bulmadık. Yapmamız gereken bu soruya yanıt bulmak. Bu sürece kamuoyunu ve Kongre'yi derinlemesine dahil etmemiz gerekli.'' ifadelerini kullandı.

Etiketler