Faiz indirimi olumsuz etkiledi! Türkiye'nin kredi notu düştü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu düşürdü. Kredi notu "B+"dan "B"ye indirildiği açıklandı.

Faiz indirimi olumsuz etkiledi! Türkiye'nin kredi notu düştü

Standard & Poor's (S&P) tarafından yapılan açıklamada Türk ekonomisine ilişkin önemli değerlendirmeler yer aldı.

Yapılan açıklamada, Türkiye'de yüksek enflasyona karşı gevşek para politikasına yönelik endişelerin çoğaldığına dikkat çekildi. Bununla beraber Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu "B+"dan "B"ye  indirildiği açıklandı. 

Kredi notu görünümü değişti

S&P,  ülkenin kredi notu görünümünü "negatif"ten "durağan"a çevirdiğini açıkladı. Kredi notunun indirilmesinin en büyük gerekçeleri,  Türkiye'nin yüksek enflasyona karşı gevşek para politikası, düşük net döviz rezerv seviyesi ve Türk lirasının değersizliği olduğu belirtildi. Bununla beraber finansal ve parasal istikrar yerine büyümenin ön plana çıktığı vurgulandı.

Faiz indirimi olumsuz etkiledi! Türkiye'nin kredi notu düştü - Resim : 1

Türkiye'nin büyüme tahmini

 Standard & Poor's (S&P), eylül ayına ilişkin büyüme tahminlerinde, Türk ekonomisinin 2022 yılında yüzde 5,2 seviyesinde gerçekleşeceğini belirtmişti. 2023 yılında ise büyüme tahminlerini yüzde 2,8 seviyesine yükseltmişti.

Bahsedilen raporda, Türkiye'de bu yılın ağustos ayında yüzde 80 seviyesine ulaşan enflasyonun, gevşek para politika tutumundan dolayı bir süre daha devam edeceği açıklandı. Enflasyonun 2023 yılında ise ılımlı enerji fiyatlarına bağlı ve kademeli olarak düşmesinin beklentilerin arasında olduğu belirtildi.

Etiketler