EYT’liler için yeni düzenlemede prim sorunu: 9000 prim günü sınırı getirilecek mi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili hazırlanan yeni düzenleme hakkında bilgi verildi. 7200 gün mü yoksa 9000 gün mü prim ödeneceği tartışmaları devam ederken; EYT’liler için yeni formül mü getirilecek? Prim gün sayısı kaç olacak? İşte detaylar…

EYT’liler için yeni düzenlemede prim sorunu: 9000 prim günü sınırı getirilecek mi?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorunuyla ilgili çözüm arayışlarında sona gelindi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından oluşturulan komisyon, TBMM’ye yeni formülü sunacak. TBMM’de yeni yasama dönemi 1 Ekim’de başlayacak. Meclisin ana gündem maddelerinden birisi olması beklenen emeklilikte yaşa takılanlar sorunu için kesin çözüm belirlenecek. Yaş sınırı nedeniyle emekli olamayan vatandaşlara kademeli olarak emeklilik hakkı tanınacak. Lakin, emeklilik hakkının tanınması için prim gün sayısının sınırıyla ilgili tartışmalar alev aldı. Sosyal güvenlik uzmanları prim sayısının doğru bir şekilde çözüme kavuşturulmaması halinde ‘’emeklilikte prime takılanlar’’ krizinin yaşanacağının altını çizdi. 


Emeklilik için prim gün sayısı kaç olacak?


Yaklaşık 6 milyon vatandaşı kapsayan emeklilikte yaşa takılanlar (eyt) sorunuyla ilgili en yetkili ağızdan açıklama geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kamuoyunda tartışıldığı gibi birden fazla formül üzerinde çalışmaladıklarını belirtti. EYT’liler için tek bir formül üzerinde çalıştıklarını ifade eden Bakan Vedat Bilgin, ‘’Meclis’in yasama döneminin açılmasıyla birlikte çözüm önerilerimizi detaylı şekilde aktaracağız. En geç Aralık ayına kadar EYT sorunu ortadan kalkacaktır. Vatandaşlarımızı mağdur etmeyecek, en doğru yöntemi belirlemek için gayret gösterdik’’ diye konuştu.

EYT’liler için yeni düzenlemede prim sorunu: 9000 prim günü sınırı getirilecek mi? - Resim : 1
EYT’liler için prim gün sayısının önemi


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in konuyla ilgili açıklamalarına göre EYT’liler için kademeli emeklilik imkanı tanınacak. Buna göre SSK- Bağ-Kur ve Emekli Sandığı üzerinden sigortalı olan vatandaşlar prim gün sayısına göre emekliliğe geçiş yapacak. Burada önemli olan ise prim gün sayısının sınırı olacak. Zira, Bağ-Kurlular için prim gün sayısının 7200 olacağı iddiaları gündeme getirildi. Aralık ayında Meclis’ten çıkması beklenen yasasının 2023 Ocak ayında yürürlüğe girmesi planlanıyor. Öte yandan emeklilikte yaşa takılan vatandaşların yanıtını en çok merak ettiği soru, ‘’maaş kesintisi uygulanacak mı?’’ oldu. Bakan Vedat Bilgin tarafından kesintili maaş sisteminin uygulanmayacağı açıklandı. Almanya, Hollanda, Belçika gibi Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli olan sistem üzerinde durulmadığı öğrenildi. Öte yandan erken emeklilik için kadınlarda 7200 prim günü, erkeklerde ise 9000 bin prim günü sınırının getirileceği ileri sürülüyor. TBMM’de sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesiyle ilgili düzenlemeden sonra emeklilikte yaşa takılan vatandaşlarla ilgili düzenleme görüşülecek.