EYT’liler için kritik soru: Yaş mı önemli yoksa prim gün sayısı mı? Maaş hesaplama…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Emeklilikte Yaşa Takılanlar(EYT) için komisyon oluşturdu. TBMM’ye sunulacak tasarı için farklı formüller üretildiği öğrenildi. Peki, EYT’liler için yaş mı yoksa prim gün sayısı mı önemli olacak? EYT’lilerin maaş hesabı nasıl yapılacak? İşte detaylar…

EYT’liler için kritik soru: Yaş mı önemli yoksa prim gün sayısı mı? Maaş hesaplama…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar(EYT) sorununu çözmek için son aşamaya geldiklerini açıkladı. Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren emeklilikte yaş sorunuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Bakan Bilgin, ‘’Kesintili emeklilik modelinin uygulanmayacak. Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde görülen kesintili emeklilik modeli bize uygun olmayacaktır. Bu yüzden emeklilik için yaşa takılan vatandaşlarımızın içi rahat olsun. Farklı formüller üzerinde çalışıyoruz. 2023 yılı öncesinde EYT’liler sorununu tamamen ortadan kaldıracağız’’ ifadelerini kullandı. 


EYT’liler için kritik soru: Yaş mı önemli yoksa prim gün sayısı mı? Maaş hesaplama… - Resim : 1


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından oluşturulan komisyon, EYT’liler için hazırladığı tasarıyı Aralık ayında TBMM’ye sunacak. TBMM’de son şeklini alacak olan tasarının 2023 yılından itibaren uygulanması bekleniyor. EYT’liler için prim gün sayısı ve sigorta başlangıç tarihi önem taşıyor. EYT krizinin çözülmesi için oluşturulan formüllerin başında prim gün sayısının belirleyici faktör olarak değerlendirilmesi yer alıyor. Prim gün sayısı fazla olan vatandaşların emekli maaşları hesaplanırken de avantajlı konumda olacağı düşünülüyor. Bakan Vedat Bilgin’in kesintili emeklilik modelini reddetmesi sonucu sigorta başlangıç tarihinin de önemi artmış oldu. Sigortalılık statüsünde değişiklik yapılması beklenmiyor. Sigortalı çalışanın son bin 261 günlük statüsü üzerinden maaş hesaplaması yapılacak. Borçlanma hakkı da devreye girecek. Özellikle erkekler için askerlikten dolayı borçlanma hakkının tanınması sigortalılık süresinin 8 Eylül 1999 tarihinden öncesine çekilmesini sağlayacak. Kadınlar içinse doğum nedeniyle borçlanma hakkı tanınacak.


Bağ-Kur’lular için yeni düzenleme yapılacak mı?


Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yapılacak olan düzenleme kapsamında Bağ-Kur’lular içinde yeni bir dönem başlayacak. 4447 sayılı kanunda yapılan düzenleme Bağ-Kur üzerinden sigortalı olan vatandaşların emeklilik haklarının 2 ila 17 yıl arasında uzamasına neden olmuştu.8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalılık süresi başlamasına rağmen; 2002 tarihinde emekli olamayan Bağ-Kur’lular yaş haddini beklemek zorunda kaldı. 40 yaşında emekli olabilecekken 55 yaşını beklemeleri gerekti. Bu durum EYT krizinin temellerinden birisini oluşturduğu için çözüm üretilmesi talep ediliyor. Aralık ayında netlik kazanacak olan tasarı kapsamında EYT’lilerin maaşları da prim gün sayısı ve sigortalılık süresiyle doğru orantılı olarak hesaplanacak. Tek bir maaş belirlenmeyecek, kişiye özel maaş hesaplaması yapılacak. EYT’lilerin kademeli olarak emekli maaşı alması sağlanacak.