Eurodaki düşüş nasıl engellenebilir?

Euro Bölgesi'nde yaşanan son gelişmelere dayalı euro, dolar karşısında güç kaybetmeye devam ediyor. Eurodaki düşüşün nasıl son bulacağı Euro Bölgesi'nin gündeminde yer alıyor.

Eurodaki düşüş nasıl engellenebilir?

Küresel piyasalarda yaşanan son gelişmelerle dolar karşısında değer kaybeden euro, Merkez Bankası'nın (AMB) müdahalelerine rağmen eski değerini kazanamayacak gibi görünüyor. Dolar karşısında 1 seviyenin altına gerileyen euro, Merkez Bankası'nın faiz artışına tepki vereceğinin ihtimali oldukça düşük. 

euro

Euro değer kaybetmeye devam edecek mi?

Uzmanlara göre euronun değer kaybetmesinin perde arkasında resesyon ve Rusya üzerinden gerçekleştirilen enerji sevkiyatının kesilecek olması yer alıyor. Bu gelişmelerin karşısında Merkez Bankası'nın müdahalesi zorlaşırken, uygulayacağı faiz oranı da bir işe yaramıyor.

JPMorgan Private Bank Küresel Döviz Stratejisti Sam Zief konuyla ilgili olarak, “Faizler döviz piyasalarının temel motoru değil, bu daha çok küresel büyüme dinamikleriyle ilgili. Enflasyon beklentilerini düşürmek için yapılan ve aynı zamanda büyüme görünümüne zarar veren büyük faiz artışları para birimi için destekleyici değil” sözlerini kullandı.

Yüksek enflasyon ve resesyon endişesiyle Merkez Bankası 10 yıl sonra ilk defa temmuz ayında 50 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirdi. Önümüzdeki süreçte gerçekleşecek olan toplantıda beklentiler yine faiz artışı yönünde. Bölgede yaşam maliyetinin yükselmesi ve şirketler üzerinde yaşanan baskı gittikçe artış gösteriyor.

İthalatı olumsuz yönde etkileyecek olan durum yüksek enflasyona sebep olurken euro, dolar karşısında 20 yılın en düşük seviyelerine geriledi.

Eurodaki düşüş nasıl engellenebilir? - Resim : 2

Merkez Bankası Euroya müdahale edemez!

Natixis Ekonomisti Dirk Schumacher Merkez Bankası'nın bu değer kaybı karşısında etkisiz olacağını belirterek, “50 baz puan yerine 75 baz puanlık artış bile bunu değiştirmez. Faiz artışının yanı sıra ekonomik görünümün de pozitif katkı vermesi gerekir” yorumunda bulundu.

Unicredit Kıdemli Avrupa Ekonomisti Marco Valli yaşanan son gelişmeler karşısında faiz artışının 50 baz puan seviyelerinde olması gerektiğini ve bunun üstünde gerçekleştirilecek kararın tamamen yanlış olduğunu savundu. Valli, “Euro’daki zayıflık ekonomideki sorunların bir yansıması. Bu AMB’nin çözebileceği bir şey değil” açıklamasında bulundu.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Alış 34.82
Satış 34.829
Değişim -0.0412%
Son Değer 34.8245
En yüksek 34.9612
En düşük 34.7192
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler