Eurobond nedir?

Günümüzde tercih edilmekte olan yatırım araçlarından biri olan Eurobond'a gelin hep birlikte göz atalım.

Eurobond nedir?

Eurobond, bir ülkenin kendi para biriminin haricindeki bir para birimi ile düzenlenmiş uzun süreli tahvillere verilen isimdir. Genellikle eurobond global finans firmalarından oluşan bir grup tarafından borçlanan için ihraç edilmektedir. Devletler gibi şirketler de Eurobond yolu ile borçlanabilmektedirler. Eurobond getirileri ülkenin kredi risk primleriyle direk olarak bağlantılı bir kavramdır. Yüksek risk primi olan ülkelere ait ya da o ülkelerde yerleşik firmalara ait Eurobond’ların da getirisi de doğru orantılı olarak daha yüksek olacaktır. Ancak genel olarak yorumlamamız gerekirse Eurobond gelirleri çok yüksektir yorumunu yapamayız.

Eurobond nedir? - Resim : 1

Eurobond'un özellikleri nelerdir?

Eurobondlar uzun süreli yatırım araçlarıdır ve vadesinden önce satmanız durumunda zarar etme olasılığınız vardır. Yüksek miktarda Eurbond aldığınız zaman, eğer faizlerde ya da Eurbond’u ihraç eden şirketin risk primindeki bir artış durumunda sizlerin de yatırımınızdan yüksek miktarda zarar etme ihtimaliniz yükselecektir.. Amerikan 10 senelik tahvil getirileri yükseldiğinde sizin 10 senelik tahvil getirilerinin daha düşük olduğu bir zamanda almış olduğunuz Eurobond’lar risk primleri düşmediyse elbette sonunda değer kaybı yaşayacaktır. Özellikle çok uzun süreli bir Eurobond tutuyorsanız, zararınız da aynı oranda büyük olacaktır.

Eurobond nedir? - Resim : 2

Eurobond'un tarihi:

Ekonomi tarihi sayfalarında bulunan ilk Eurbond 1963’te İtalya’nın devlet demiryolları şirketi Autostrade tarafından Londralı bankerler tarafından tasarlanıp Amsterdam Schipol Havalimanı’nda ihraç edilip vergi avantajı sebebiyle Lüksemburg’da ödeme yapan, nominal 15 miyon Amerikan Doları değerindeki Eurbond’dur. Eurobond ismi de Eurodollar kavramından türetilmiştir. Eurodollar ya da Avrodolar, Amerika sınırları dışına çıkmış olan Amerika doları demektir. Sadece Amerika’den Avrupa’ya gelmiş olan Amerikan Doları anlamına gelmemektedir. Ancak Avrodolar ismi ilk defa Amerika’den Avrupa’ya taşınmış ve  Amerika Dolarları için kullanılmıştır.

Etiketler