Euro Bölgesinde verimlilik PMI eylül ayında 50,9'a düştü

Euro Bölgesinde verimlilik PMI eylül ayında 50 eşiğinin üzerinde kalsa da nisan ayından bu yana en yavaş oranda genişledi.

Euro Bölgesinde verimlilik PMI eylül ayında 50,9'a düştü

IHS Markit, Euro Bölgesi için son verimlilik PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) raporunu yayınladı. 

Buna göre IHS Markit'in ulusal üretim ve hizmet PMI anket verilerinden derlenen Euro Bölgesi Verimlilik PMI eylül ayında 50,9 oldu. Ardışık altıncı ayında 50 eşiğinin üzerinde kaldı. Fakat ağustos ayındaki 51,7'den geriledi.

Eylül ayı Euro Bölgesi özel sektöründe sadece marjinal verimlilik artışları görüldü.

Üreticiler ve hizmet sağlayıcılar, üretkenlikte daha zayıf artışla gösterdi. Almanya ve Fransa, iş gücü verimliliğinde tekrarlanan bozulmalar bildirirken, İtalya'da büyüme beş ayın en düşük düzeyine geriledi.

Fransa'da Verimlilik PMI 49,8 olurken Almanya'da aynı düzeyde gerçekleşti. İtalya'da ise 52,3 oldu.

Kompozit seviyede sadece İtalya üretkenlikte artış kaydetti. Eylül ayı PMI verileri, istihdamdaki ılımlı artışın, çıktıda belirgin bir genişlemeyi desteklediğini gösterdi.

Alt sektör düzeyinde, İtalya'da iş gücü verimliğindeki iyileşme, imalat ve hizmetler genelinde geniş tabanlıydı. Fransa, beş ay içinde özel sektör verimliliğinde ilk düşüşü kaydetti.

Bununla beraber, hizmet sağlayıcılardaki büyüme imalattaki daralmayı kısmen dengelendiğinde, azalma oranı çok küçük bir miktardı. Yılın üçüncü çeyreğinde bir bütün olarak bakıldığında, Euro Bölgesi özel sektöründeki verimlilik artışı oranı ikinci çeyrekte görülen oranla eşleşti.

Etiketler