Euro Bölgesi enflasyonla savaşmaya devam ediyor

Euro Bölgesi'nde ağustos ayı enflasyonu rekor tazeledi. Enflasyon yüzde 9,1 seviyesiyle zirvede yer edindi. Açıklanan verinin ardından Avrupa Merkez Bankası'nın yüksek faiz artışı beklentisi kuvvetlendi.

Euro Bölgesi enflasyonla savaşmaya devam ediyor

Euro Bölgesi'nde ağustos ayında tüketici fiyatları enerji ve gıda maliyetlerindeki artış korkutan seviyeye ulaştı. 

Eurostat tarafından açıklanan verilere göre 19 üyeli Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon yüzde 9,1 seviyesine geldi. Beklentinin ise yüzde 9 seviyesinde olması yönündeydi. Temmuz ayına ilişkin enflasyon verisi de yüzde 8,9 seviyesinde gerçekleşmişti.

Bununla beraber enflasyon aylık bazda yüzde 0,5 seviyesinde artış gösterdi. Bu yönde beklenti ise 0,4 seviyesindeydi.

Öte yandan çekirdek enflasyon da yüzde 4 seviyesinden yüzde 4,3 seviyesinde yükseliş kaydetti. Bu yönde beklenti ise yüzde 4,1 seviyesindeydi.

Euro Bölgesi enflasyonla savaşmaya devam ediyor - Resim : 1

Enflasyon beklentinin üzerinde geldi endişeler devam ediyor

Beklentinin üzerinde gelen enflasyon karşısında Avrupa Merkez Bankası'nın gelecek hafta gerçekleştirilecek olan toplantısında FED'in arkasından gidecek mi? Geçtiğimiz günlerde FED Başkanı Powell'ın açıklamasında enflasyonla mücadelede yüksek faiz oranlarına devam edeceği mesajından sonra Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı da 75 baz puan seviyesinde bekleniyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın bazı yetkilileri de yüksek faiz artışının resesyon endişelerini arttırdığını belirtti. 

Son olarak bugün açıklanan verilere göre Fransa'da enflasyon yüzde 6,8 seviyesinden yüzde 6,5 seviyesine geriledi. Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip olan Almanya'da geçtiğimiz gün açıklanan enflasyon rakamı da yüzde 8,8 seviyesi ile 50 yılın zirvesine ulaştı. 

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler