Ethereum 2.0 Nedir?

ETH 2.0 nedir? Ethereum 2.0'a geçiş süreci nasıl olacak? Eth'de yaşanan çatallaşma sorunu ve yüksek transfer ücretlerine çare olacak mı? tüm detaylar haberimizde...

Ethereum 2.0 Nedir?

Ethereum 2.0 Nedir? Kullanışlı Mıdır?

Ethereum 2.0, Ethereum (ETH) blockchain ağının ve blockchain ağı üzerindeki üzerindeki ERC20 tokenlarının transfer performansının iyileştirilmesi, geniş çevrelerce kabul edilmesini sağlamak ve güvenliği arttırmak amacıyla yapılan ana ağ üzerinde yapılan güncellemeye verilen isimdir.

Ethereum ağının ilk sürümü olan 1.0 sisteminde en önemli sorunlardan birisi ölçeklendirme sorunu olmuştur. Ethereum 1.0 ile saniyede 15 işlem yapılabilmektedir ve bu durum transferlerin çok uzun sürmesine ve işlem ücretlerinin yükselmesine neden olmaktadır. Son zamanlarda yaşanan gönderim ücretlerinde artış birçok kullanıcı tepki ile karşılanmıştı. 2020 Ağustos ayında gönderim ücretleri yaklaşık 12 dolara kadar yükselmişti.

Ethereum 2.0 sürümüne geçiş ile saniyede gerçekleşecek işlem 100.000 rakamına ulaşacaktır. Bu yükseliş başta transfer hızlarına ve transfer ücretlerine olumlu yansıyacaktır.

Ethereum 1.0 sürümü ile Ethereum 2.0 sürümü arasındaki en önemli değişim ise Ethereum 1.0 Proof of Work (iş ispatı) fikir birliği algoritması, Proof of Stake (pay ispatı) algoritmasına geçmesidir.

Proof of Work ve Proof of Stake Arasındaki Fark Nedir?

Proof of Work sisteminde madenciler transfer işlemlerinin çözümü için karışık işlemlerinin çözümünü bilgisayar ya da kullandıkları cihazlar ile yaparlar. Yüksek işlem gücü, emek ve yüksek enerji tüketimine neden olmaktadır. Bu karmaşık işlemi başarılı bir şekilde tamamlayan madenci ödül almaktadır.

Proof of Stake sisteminde ise madenciler sahip oldukları Ethereum miktarınca işlem yapar ve o oranda ödül kazanır. Bu sistemde madencilere sahip oldukları kadar iş verilir ve enerji, emek ve zaman tasarrufu sağlanır. Yapılan işlemlerden sadece sahip Ethereum miktarı kadar olan kısımdan sorumludur.

Proof of Stake sisteminin bir diğer avantajı da güvenlikdir. Kripto para ağlarına yapılabilecek yüzde 51 atak saldırılarına karşı bakiye ve işlemler dağınık olduğu için saldırılara karşı daha dirençlidir.

Ethereum 2.0 Sürümüne Geçiş Nasıl Olacak?

Ethereum 2.0’a geçiş bir anda gerçekleşmeyecektir. Süreç 3 ana işleyiş üzerinden devam edecektir. Başlangıcı 1 Aralık 2020 olmuştur.

İlk aşamada 2 farklı ağ üzerinden işlemler devam edecek ve Proof of Work sisteminde çalışan madenciler ile paralel devam edilecektir. Bu sayede işlem sürekliliği bir zarar görmeyecektir.

İkinci aşamada Proof of Stake madencileri işlemleri devralmaya başlayacaklar. Faka bu devir işleminde hesaplar ve akıllı sözleşmeler dahil olmayacaktır.

Üçüncü aşamada ise hesapların ve akıllı sözleşmelerin de Proof of Stake üzerinden yapılmaya başlanması ile geçiş tamamlanmış olacaktır.

Bu geçiş işleminin ve 3 aşamanın 2022 yılında tamamlanması amaçlanıyor.

Ethereum 2.0 sürümüne tamamen geçilmesi ile hem Ethereum hem de Ethereum blockchain ağı ERC-20 ağına bağlı işlem gören diğer kripto paralar için de bir devrim olacaktır.

Etiketler